Bisljimi potvrdio da je postignut dogovor, nalepnice preko automobila, bez dogovora za KM tablice

Vest je ažurirana

KoSSev: I dok Bisljimi navodi da je u Briselu postignut načelni dogovor, te da se čeka potvrda sa srpske strane. Srpska delegacija je potvrdila za Tanjug da nikakav dogovor još nije postignut. Sa istom informacijom izašli su i evropski i američki izvori navodeći da su pregovori još uvek u toku, ali i da je ostvaren napredak.


Bisljimi se u međuvremenu oglasio u objavi na Fejsbuku u kojoj je izneo više detalja o nacrtu sporazuma sa kojim se usaglasila Priština, ali još uvek ne i Beograd.

Naznačio je da će u subotu snage KFOR-a biti raspoređene na prelazima Jarinje i Brnjak, a nekoliko sati kasnije biće uklonjene barikade, dok će se ujedno povući i specijalne jedinice Kosovske policije.

U sporazumu se navodi da će se jedinice KFOR-a zadržati na prelazima oko dve nedelje i da će ga tada napustiti, u slučaju potpunog smirivanja situacije na terenu.

Kada je reč o drugoj tački sporazuma, Bisljimi je precizirao da će 4. oktobra u 08.00 započeti privremena primena sistema nalepnica – tj. da će građani Srbije oblepiti državne simbole svojih tablica kada ulaze na teritoriju Kosova i obrnuto.

„Od ponedeljka je predviđeno da nijedan građanin Kosova i Srbije neće morati da postavi privremene tablice prilikom prelaska teritorije druge države“, naznačio je Bisljimi.

Kada je reč o trećoj tački, podsetio je da je ovim nacrtom sporazuma predviđeno da radna grupa u roku od šest meseci pronađe trajno rešenje za tablice, čime se ujedno ograničava rok primene sistema nalepnica.

Izvor: Koha (Tekst je preveden sa albanskog)

19.15 – Potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi rekao je da je između strana postignut načelni dogovor o situaciji u vezi sa registarskim tablicama.

On je rekao da je konačan nacrt postignut i da se čeka samo odobrenje sa srpske strane. Bisljimi je rekao da se prema sporazumu, od ponedeljka očekuje da se postavljaju nalepnice umesto (probnih) registarskih tablica.

Imenovaće se radna grupa da pronađe trajna rešenja oko registarskih tablica u roku od šest meseci. Radna grupa će početi sa radom 21. oktobra.

Takođe se očekuje da će kosovsku policiju na graničnim prelazima na Jarinju i Brnjaku zameniti KFOR.

Naš cilj bio jasan – reciprocitet

„Imali smo nekoliko sastanaka, svi su bili bilateralni, sa g. Lajčakom, koji je zatim posredovao između strana. Naš cilj je bio jasan – da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet sa registarskim tablicama. Do sada smo došli do konačnog nacrta, koji je gotovo u potpunosti usaglašen. Konačan dogovor preostaje samo za srpsku stranu. Sporazum predviđa tri elementa. Prvi – od ponedeljka, i Kosovo i Srbija kreću sa korišćenjem nalepnica umesto da menjaju tablice, što nam je i bio cilj da imamo jednak tretman. To je privremeno i formiraće se radna grupa koja će pronaći trajno rešenje za slobodno kretanje vozila između zemalja, u roku od šest meseci. Treća tačka odnosi se na deeskalaciju situacije, uklanjanje barikada sa dva granična prelaza na Jarinju i Brnjaku. Prema ovom sporazumu, u subotu će KFOR biti raspoređen na visokim punktovima, a nakon nekoliko sati biće zamenjena Specijalna policija, koja će paralelno sa barikadama napustiti granične prelaze“, rekao je on.

Bisljimi je naveo da jedina tačka za koju Srbija nije dala saglasnost, pre nego što se sporazum proglasi konačnim, odnosi se na automobile sa oznakama KM.

„Jedina tačka u kojoj Srbija još nije dala saglasnost pre nego što se sporazum proglasi konačnim su automobili sa KM tablicama, za koje smatra da nalepnice ne treba primenjivati, ovo je apsurdno jer su to ilegalne oznake. Ne možemo da potpišemo sporazume gde se ilegalni vlasnici oznaka favorizuju, pa bi se isti sistem primenjivao dok se kreću prema severu, dok bi na jugu bili konfiskovani“, rekao je Bisljimi.

Bisljimi je rekao da je cilj jednak tretman i da su registarske tablice sredstvo da se Srbija natera da obustavi postupke protiv građana Kosova.

„Za Kosovo je važno da promoviše slobodu kretanja, barijera koju smo postavili pri promeni tablica nije bila naša želja, ali to je bilo jedino sredstvo kojim smo pokušali da primoramo Srbiju da ukloni procedure za građane Kosova koji se kreću ka Srbiji“, rekao je.

On je dodao da će radna grupa početi sa radom 21. oktobra i da će njen cilj biti da nema prepreka i da će države u potpunosti priznati tablice jedna drugoj

Bisljimi je danas u Briselu održao sastanke sa izaslanikom EU za dijalog Kosovo-Srbija, Miroslavom Lajčakom. U Briselu je i direktor takozvane kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković. Stranke su imale pojedinačne sastanke sa Lajčakom, dok trojni sastanak još uvek nije održan.

O novonastaloj situaciji na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.