N1: Završen sastanak kod Lajčaka, ipak nema finalnog dogovora BG-PR

petković i lajčak
FOTO: Miroslav Lajčak/Twitter

U Briselu su upravo završeni razgovori beogradske delegacije sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, javlju beogradski mediji koji, pozivajući na nezvanična saznanja, navode da dogovor nije postignut, te da se ne zna da li se razgovori nastavljaju sutra.

Delegacija Beograda završila je razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, i napustila zgradu Evropske službe za spoljne poslove, bez izjava za novinare, javio je večeras N1.

Ovaj medij preneo je, pozivajući se na nezvanična saznanja, da večeras ipak nije postignut finalni dogovor Beograda i Prištine o rešenju krize na Severu Kosova.

Razgovori će biti nastavljeni, ali još nije poznato kad, piše N1.

Tanjug je takođe pisao o tome da su završeni razgovori Petkovića i Lajčaka, navodeći ujedno da se još uvek ne zna da li će se nastaviti i sutra.

U međuvremenu je Radio slobodna Evropa, pozivajući se na svoje izvore unutar EU, javio da se očekuje nastavak pregovora i tokom sutrašnjeg dana.

Podsetimo, danas je u Briselu održano više bilateralnih sastanaka izaslanika EU, Miroslava Lajčaka sa predstavnicima Beograd i Prištine s ciljem pronalaska rešenja za novonastalu situaciju na Severu Kosova.

Potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi, koji predvodi prištinski tim, izjavio je nešto ranije večeras iz Brisela da je između strana postignut načelni dogovor o situaciji u vezi sa registarskim tablicama, i da se čeka samo odobrenje sa srpske strane.

Bisljimi je rekao da se prema sporazumu, od ponedeljka očekuje da se postavljaju nalepnice umesto (probnih) registarskih tablica.

Naznačio je da dogovor predviđa da će specijalne jedinice Kosovske policije na Jarinju i Brnjaku zameniti KFOR, kao i da se uklone barikade.

Nacrtom ovog dokumenta, kako je dodao Bisljimi, predviđeno je imenovanje radne grupe s ciljem pronalaska trajnog rešenja oko registarskih tablica u roku od šest meseci, a koja bi počela sa radom 21. oktobra.

Nakon izjave Bisljimija, srpska delegacija u Briselu saopštila je za Tanjug da još uvek nije postignut nikakav dogovor, a sa istom informacijom izašli su i evropski i američki zvaničnici – kako u Prištini, tako i u Beogradu. Međutim, oni su naznačili da je učinjen napredak, te da se pregovori nastavljaju.

O novonastaloj situaciji na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.