Srpska lista iz Gračanice: Branimir Stojanović ne misli dobro srpskom narodu

Foto: KoSSev

„Kao što ste mogli da vidite, do sada smo nastojali da što časnije branimo naše nacionalne interese. Na nama je da to nastavimo i u budućnosti“, kazao je danas u Gračanici još uvek aktuelni gradonačelnik Srđan Popović za Srpsku listu.

U Gračanici je upravo održana konferencija za medije ove stranke, kako su je nazvali, premda su odbili da odgovaraju na novinarska pitanja, iako su brojni mediji pratili ovaj događaj.

Na Kosovu se 17. oktobra održavaju lokalni kosovski izbori. Srpska lista predala je u subotu kandidaturu za gradonačelnike 11 opština i imaće preko 400 kandidata za odbornike u 22 opštine.

Kandidatkinja za novu gradonačelnicu Gračanice je profesorica Medicinskog fakulteta Ljiljana Šubarić, koja je bila danas sa prvacima Srpske liste, a upravo je povod obraćanja novinarima, davanje podrške ovoj kandidatkinji, koja se danas nije obraćala javnosti.

„Srpska lista će nastaviti da okuplja Srbe pod jedan barjak, pod tim barjakom da brani naš opstanak i ostanak, da na jedan način koji je dostojan našem narodu, pre svega dostojan jer svi znamo šta znači Kosovo i Metohija za naš narod i našu zemlju, brani naš narod ne bi li opstao ovde i imao budućnost“, kazao je Popović.

Srđan Popović je i danas istakao da je Srpska lista nastojala da ima što čvršće veze sa zvaničnim Beogradom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Upozorio je na ujedinjenje Albanaca, te da će biti „dosta teško“ za Srbe, što je razlog da se nastavi sa politikom Srbije i „našeg predsednika Aleksandra Vučića“ na Kosovu.

Inače, predsednikovo ime su više puta spominjali danas, što je učinio i predsednik privremenog organa opštine Priština, Ljubinko Karadžić i poslanik u kosovskoj skupštini, koji je inače u bliskom srodstvu sa Branimirom Stojanovićem.

I on prenosi poruku- „Ne sme biti podela, moramo biti jedinstveni i složni“.

„A svi koji to rade, rade protiv naših interesa i za one koji ne žele Srbe na ovim prostorima“, dodao je.

Rakić: Nešto bez presedana u političkom životu Srba na ovim prostorima, neko želi da podeli srpski narod

Kosovski ministar i predsednik Srpske liste Goran Rakić kaže da se juče dogodilo „nešto bez presedana u političkom životu Srba na ovim prostorima“.

„Nešto veoma opasno i nešto što prevazilazi pitanje partijske i političke borbe“.

A šta je to?

„Jedan Srbin, dojučerašnji naš član napao je jedinog sprskog člana, to jest, sudiju u Ustavnom sudu Kosova, čoveka koji je profesionalac, čoveka koji je kredibilan i čoveka kojeg poznaju i priznaju i Srbi i Albanci i međunarodna zajednica“, kaže Rakić za sudiju Ustavnog suda Kosova, Radomira Labana kojeg je juče iznenada prozvao još jedan kanidat za gradonačelnika Gračanice, Branimir Stojanović.

On postavlja pitanja zašto je to Bane Stojanović uradio? i koji je interes da taj čovek više ne bude srpski predstavnik, to jest, sudija Ustavnog suda? Tim pre jer zna da je baš Ustavni sud još 2016, vratio 24 ha manastirske zemlje Visokim Dečanima.

„Dakle ovo mogu da shvatim samo kao njegovu bolesnu, nezdravu borbu za vlašću, njegov lični interes i interese još ko zna koga drugog a verujte, uskoro ćemo svi znati čiji su to interesi i ko stoji iza njega“, upozorava Rakić.

O sudiji Radomiru Labanu kaže da je „dobio metu na čelo“.

Nacrtana mu je meta sa tom izjavom Branimira Stojanovića, možda iz njegovih ličnih sukoba, ali ne samo da mu je nacrtana meta na čelu, već mu je ovim potezom i ugrožen život.

Rakić podseća da Stojanović „vrlo dobro zna kako se kadrira u Srpskoj listi jer je sam bio u njoj i zna da se odluke donose jednoglasno u konsultaciji sa Beogradom, te je tako odlučeno i za Ljiljanu Šubarić“.

Dodaje da kad god su Srbi bili podeljeni u prošlosti, to nije dobro prošlo po Srbe.

Branimir Stojanović zato „ne misli dobro srpskom narodu“ jer pokušava da podeli srpski narod.

Kada se Albanci ujedinjuju, on pokušava da deli srpski narod

Rakić kaže da Stojanović „nije pitao nikog“ iz Gračanice, kada je imenovan za sekretara u vladi Srbije, kao i kada je imenovan za predsednika PO Suva Reka.

„Sada odjednom on je tobože zabrinut i želi da pita i sasluša ljude koji žive ovde. Moram da kažem, da kada su bili njegovi lični interesi u pitanju sa nikim se nije konsultovao odavde, nikoga nije pitao“, ovako kaže Rakić.

Konstatovao je potom da se razlikuje život u Gračanici i na Severu, te da je upravo zbog toga „potrebno jedinstvo“, a da je najmanje što im sada treba „podela“.

Predsednik Srpske liste ipak „ne želi da napada“ Stojanovića.

Podsetimo, juče je Branimir Stojanović predao Centralnoj izbornoj komisiji kandidaturu za predsednika Opštine Gračanica.

On je takođe bivši gradonačelnik Gračanice odakle se povukao kada je postao zamenik kosovskog premijera, kao jedan od eksponiranijih članova liste Srpska sve do kosovskih parlamentarnih izbora 2017.

Spekulisalo se da je iz Srpske liste marginalizovan upravo političkom voljom iz Beograda, da bi potom obavljao funkciju državnog sekretara u Ministarstvu privrede Republike Srbije od januara meseca 2018. godine, a onda je krajem prošle godine upravo odlukom Vlade Srbije imenovan za predsednika Privremenog organa opštine Suva Reka.

On je u ponedeljak na svojoj Fejsbuk stranici izneo novi podatak da „podnosi ostavku“ na tu funkciju.

Inače, Stojanović je jedan od de fakto osnivača SNS na Kosovu, odnosno nekadašnje GI Srpska lista.

Iako je formalni početak kampanje za skoro mesec dana, od juče stižu verbalni napadi na Stojanovića od zvaničnika Srpske liste Igora Simića i direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Odkud Radomir Laban u kampanji o izborima ?

Ime sudije Ustavnog suda je u svetlu izbora prvi spomenuo upravo Branimir Stojanović prilikom predaje svoje kanditature.

On je izneo tvrdnju da je kadrovščik Srpske liste navodno upravo Radomir Laban i da su ljudi iz Gračanice, kako kaže, nezadovoljni kandidatom Srpske liste.

„Čovek koji po opisu svoga posla ne bi mogao da se bavi politikom ali koji je na različite načine, zloupotrebom svoje pozicije, poznanstava ličnih sa pojedinim ljudima uspeo da se nametne i sada on određuje ko će biti kandidat za gradonačelnika ispred Srpske liste“, rekao je Stojanović juče novinarima.

Inače, Radomir Laban je već godinama sudija Ustavnog suda Kosova i široj javnosti je nepoznat.

Ipak, Srbija je krajem 2017. od EULEX-a zatražila da uhapsi Radomira Labana.

Kao član tzv. carinske mafije, 2011., lice pod imenom Radomir Laban osuđeno je u srpskom sudu zbog primanja mita na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, s tim što mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru u trajanju od dve godine i četiri meseca. Kako je više medija pisalo, verovalo se da je tada boravio na Kosovu, upravo u bekstvu od srpskih vlasti.

Povezane vesti:

Srpska lista za ove izbore „boriće se“ sa više srpskih protivkandidata

Branimir Stojanović kandidat za predsednika Opštine Gračanica

UNS i UNS na Kosovu: Srpska lista da bez selekcije poziva novinare na događaje od javnog značaja

Srpska lista predala kandidaturu za gradonačelnike; Petković: Jedino SL ima podršku Beograda

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.