Spisak koji ‘doliva ulje’ na severu Kosova

Protest barikade Rudare
FOTO: KoSSev

Za posmatrače aktuelnih prilika na Kosovu, izazvanih dvonedeljnim barikadama koje su grupe građana podigli na Severu, Fejsbuk objava poslanika vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje „dolila je ulje na vatru“ u i onako tenzičnim okolnostima. RSE se bavila ovom temom.

Poslanik Armend Muja, iz pokreta na čijem čelu je premijer Aljbin (Albin) Kurti, napisao je 22. decembra na Fejsbuku da u Mitrovici postoji „nekoliko kriminalnih grupa“ koje, prema njegovim rečima, „provociraju građane Kosova i državu Kosovo“.

Pored toga, otišao je korak dalje i poimenično spomenuo nekoliko osoba za koje je rekao da se nalaze iza barikada podignutih na Severu. Još je i preporučio „njihovo hapšenje“.

Muja je rekao i da na Kosovu „nema tajnih spiskova ljudi koji će biti uhapšeni“, kako to „propagandistički tvrdi Srbija“.

Zvaničnici u Srbiji, kao i oni iz Srpske liste, vodeće stranke Srba na Kosovu, tvrde da Kosovo ima „tajne spiskove za hapšenje i streljanje Srba“, ali za te tvrdnje ne navode dokaze.

Kosovska policija i kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjal Svečlja (Xhelal Svecla) odbacili su ove izjave.

Radio Slobodna Evropa (RSE) pokušao je da kontaktira poslanika Muju za komentar na njegov post, ali on nije odgovarao na telefonske pozive.

Reakcije srpskih zvaničnika

Nakon Mujinog teksta, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije ništa novo da „Priština pravi spisak Srba za hapšenje“ i da je „jedina razlika u tome što je ovaj put to objavila, iako je zvanično demantovao je“.

„Najoštrije osuđujem progon i targetiranje lica sa pomenute liste, ali i svih drugih osoba koje nisu albanske nacionalnosti i koja ne mogu da ostvare ni najosnovnija ljudska prava na Kosovu i Metohiji“, rekla je Bernabić.

Srpska lista reagovala je i na objavu poslanika Muje u kojem se navodi da je predstavnik Pokreta Samoopredeljenje „objavio još jednu listu za progon Srba sa Kosova“.

Prema navodima ove stranke koju podržava zvanični Beograd, ovakve izjave „direktno opravdavaju postojanje barikada i miran otpor srpskog naroda“.

Grupe građana Srbije na severu Kosova su 10. decembra podigle barikade kako bi se suprotstavile hapšenju bivšeg srpskog policajca od strane kosovske policije.

Dejan Pantić uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u napadu na članove Centralne izborne komisije na severu.

Izlaženje iz ovlašćenja

Ehat Miftaraj, izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe (IKD), komentariše da zvanični Beograd različitim metodama destabilizuje prilike na severu Kosova.

Ali, prema njegovim rečima, vlasti na Kosovu su podeljene i moraju se ponašati po hijerarhiji.

„Političari ni u kom slučaju ne bi trebalo da označavaju određene osobe kao osobe koje treba da budu uhapšene ili procesuirane. Ova nadležnost, ovo ovlašćenje pripada samo institucijama koje imaju zakonski mandat. To ostavlja prostor i mogućnost za nesporazume, za pogrešna tumačenja, bilo sa srpske strane, bilo sa strane država koje nisu prijatelji Kosova. Ovo je amaterski čin, koji nije trebalo da se desi“, kaže Miftaraj za RSE.

Stručnjak za političke procese Artan Muhadžiri (Muhaxiri), profesor sociologije na Univerzitetu u Prištini, ocenjuje da mesto zamenika Muje znači „političku naivnost“, koja, prema njegovim rečima, „proističe iz populizma“.

Sa institucionalnog aspekta, kaže Muhadžiri, ovakvu izjavu uopšte ne bi trebalo davati, jer je to izvan poslaničke nadležnosti.

„Ono što je evidentno jeste da je ova izjava populistička, da ima tendenciju da minira institucionalni put, koji treba da bude kroz tužilaštvo i kroz druge bezbednosne institucije. Međutim, on iznosi listu imena u javnost, koja može biti zloupotrebljena, ako se tim apostrofiranim licima, eventualno, nešto desi. Dakle, ovo nije pravi način za rešavanje krize na severu“, kaže Muhadžiri za RSE.

RSE je pitao kosovsko tužilaštvo da li ima saznanja o aktivnostima osoba koje je pominjao Muja i da li će kontaktirati samog poslanika da se informiše o njegovim tvrdnjama. Ali, do objavljivanja ovog članka, nije bilo odgovora.

Potrebna je odgovornost

Ehat Miftaraj, iz IKD-a, kaže da su tvrdnje zvaničnog Beograda i Srpske liste da postoje spiskovi za hapšenje Srba na severu Kosova, bili i jedan od razloga za proteste pojedinih građana Srbije, 22. decembra, u selu Rudare na Severu.

Na ovom skupu, demonstranti su, između ostalog, tražili i „povlačenje“ navodnih spiskova, kao uslov za uklanjanje barikada.

U tom kontekstu, kaže Miftaraj, izjava poslanika Muje „dolila je ulje na vatru“.

On kaže da Muja kao poslanik ima imunitet od krivičnog gonjenja, ali da bi u ovom konkretnom slučaju, prema njegovim rečima, morao da daje pojašnjenja Tužilaštvu.

„Ako isti (Muja) ima takvu informaciju, u normalnom stanju bilo bi neophodno da ga Specijalno tužilaštvo pozove na razgovor i da pruži dokaze koje iznosi u objavi [na Facebooku]. Ako ne mogu da ih potkrepe činjenicama, onda naravno Tužilaštvo to može smatrati lažnim obaveštenjem, što je izazvalo pravne posledice“, kaže Miftaraj.

Međunarodna zajednica, uključujući SAD i EU, više puta je pozivala da se tenzije na severu Kosova reše dijalogom.

Vlasti na Kosovu saopštile su da imaju kapacitet da uklone barikade, ali da su dale vremena Misiji NATO-a na Kosovu (KFOR) da ubedi lokalnu zajednicu da ih sama ukloni.

KFOR nije odgovorio na interesovanje RSE da li planira bilo kakvu akciju na severu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će barikade biti uklonjene kada bude formirana Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu, čemu se protivi zvanična Priština, javlja RSE, ali je Vučić, ipak narednog dana korigovao sopstvene reči i kazao da je formiranje ZSO uslov za povratak Srba u kosovske institucije a ne za uklanjanje barikada.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.