Delegacija Srba severno i južno od Ibra juče u poseti Skupštini Srbije sa 12 zahteva

Juče je delegacija Srba koji žive severno i južno od Ibra, posetila Narodnu skupštinu Srbije gde su im domaćini bili parlamentarne stranke Dveri srpske i Srpska stranka Zavetnici, kao i Pokret za odbranu Кosova i Metohije. Izneli su 12 zahteva, sa suštinom da se Kosovo vrati u ustavno-pravni poredak Republike Srbije, obori Briselski sporazum, a razgovori vrate u SB UN.

U saopštenju za medije naveli su da su u delegaciji bili predstavnici ovih stranaka i pokreta sa KiM, ali i oni koji ne pripadaju ni jednoj stranci ili pokretu, a da su rešili da se obrate onima koji „za sada jedini hoće da ih čuju“.

„I koji su maksimalno razumevanje, odgovornost i dobru volju po pitanju naših predloga i zahteva pokazali“, dodaju.

Izneli su zabrinutost zbog, kako navode, decenijske promašene, neefikasne i anacionalne državne politike koja godinama niže pogubne rezultate kako na diplomatskom polju, tako i na lokalnom nivou.

„Imajući u vidu svu pogubnost političkog jednoumlja, u nekim trenucima i bezumlja političkog, koje Srpska lista na lokalu i predsednik Srbije na državnom nivou ispoljavaju, a naročito okolnosti gde je opasnost na terenu iz dana u dan sve veća i kao uže nam se oko vrata steže, mi više nismo želeli da čekamo hoće li navedeni išta pametno i po srBske interese efikasno učiniti!“, naveli su ovi Srbi.

„Ne znajući da li su gori njihovo nečinjenje ili naopako činjenje, gde svaka njihova akcija rezultira brojnim porazima našim i uspesima albanskim… osim taksativno iznetih zahteva, zatražili smo i podršku predlogu da se na Кosovu i Metohiji formira jedno ,,upravljačko telo“ (možda i dopunjeni Кrizni štab) ujediniteljsko i efikasno! To telo bi u svom sastavu, osim članova Srpske liste, imalo i ujedinjenje predstavnike stranaka i Pokreta koji na Кosmetu kao pokrajinski odbori postoje, ali i pojedince koji iskustvom i stručnošću svojom mogu i hoće pomoći da iz ove ni malo naivne situacije najbezbolnije i negubitnički izađemo. Ako se već nalazimo u nikad goroj i opasnijoj situaciji (a nalazimo se) po živote, bezbednost i egzistenciju našu, ničeg normalnijeg i potrebnijeg nema negoli dati prostora i drugačijim razmišljanjima i predlozima od oficijelnog, gde bi uvažavanjem stavova obe strane došli do onog što je najbolje i za nas kao narod i za Srbiju na Кosmetu!“

„Nadamo se da će i NDSS i Narodna stranka sledeći put imati sluha za apele i predloge nas Srba sa Кosmeta koji, u odnosu na Srpsku Listu, na jedan odgovorniji, konkretniji i drugačiji način razmišljamo?“, ukazali su takođe.

Pozvali su predsednika Skupštinu Srbije, SPC, i sve, kako navode – rodoljube, da podrže njihove napore da „razum pobedi jednoumlje“, da „kolektivni interes bude svima nama iznad ličnog i stranačkog“, ali i sugrađane da se „više ne prave ‘mrtvi’.“

Jer, u borbi dobra protiv nasilja i zla, stajanje po strani je svrstavanje na stranu zla

12 zahteva

Na kraju su izlistali 12 zahteva: Puštanje na slobodu svih uhapšenih Srba, kao i amnestiju za sve učesnike građanskog otpora, a da se sve policijske snage povuku sa Severa i uklone njihove baze, a eksproprisano zemljište vrati Srbima, te da se raspusti vojska Kosova; da Srbija istraje u zahtevu za povratak do 1000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na Кosovo; da se briselski sporazum proglasi nevažećim jer je neustavan, a da se dijalog o Kosovu izmesti iz Brisela natrag u SB UN i da se održi sednica SB; da se hitno raspišu srpski lokalni izbori i zahtevati povratak srpskih institucija na Kosovo; Izvršiti hitnu preraspodelu budžetskih sredstava namenjenih Srbima na КiM kako bi se smanjile nagomilane socijalne razlike kod srpskog stanovništva, po modelu ravnomerne raspodele kosovskog dodatka, koji bi jednako primali, kako zaposleni,tako i nezaposleni).

Konačno, kao poslednji zahtev: „Od predsednika Republike zahtevamo da se vrati u granice poštovanja Ustava Srbije. Tražimo Posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije na temu КiM, kao i obnovu rada Skupštine AP КiM. Naš nacionalni i državni interes je reintegracija celokupnog Кosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije, a ne Zajednica srpskih opština u nezavisnom Кosovu“.

Saopštenje su potpisali: Pokrajinska povereništva Pokreta za odbranu Kosova i Metohije i DveriPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.