Specijalni sud za Kosovo: Bez albanskih sudija; Samoopredeljenje danas objavljuje poverljiva dokumenta o sudu

(Tekst je preveden sa engleskog, na osnovu tri teksta iz pregleda kosovske štampe "UNMIK Media Monitoring")

Kosovski list "Zeri" navodi da je Kosovo od Evropske komisije dobilo nacrt dokumenta o načinu funkcionisanju specijalnog suda. Prema ovom dokumentu, slučajevi koje će voditi ovaj sud neće biti dodeljeni albanskim sudijama.

Ovaj list navodi i da će dva specijalna odeljenja ovog suda i Kancelarija tužioca biti u okviru pravosudnog sistema Kosova, ali će i osetljivi slučajevi biti procesuirani u Holandiji. Specijalni sud, koji će inicijalno imati četvorogodišnji mandat, delegiraće sva porebna ovlašćenja i kompetencije misiji vladavine prava na Kosovu – EULEX-u. 

KTV izveštava da su određeni detalji u vezi sa Specijalnim sudom za Kosovo najzad obelodanjeni. Ministar pravde Hajredin Kuči je rekao skupštinskoj komisiji za zakonodavstvo da će Kosovo moći samo da da svoje mišljenje o tim dokumentima i da će imati vrlo limitirane mogućnosti da bilo šta promeni.

Dokumente, uključujući Nacrt zakona za specijalni sud, pripremila je Evropska komisija. Ministar Kuči je rekao da će on insistirati da sve interne precudure Specijalnog sudu budu prosleđene na reviziju Ustavnom sudu. On je dodao da će takođe zahtevati da, ne samo da međunarodne sudije Ustavnog suda, već i lokalne sudije, imaju kompetencije za reviziju bilo kakvog pitanja u vezi sa Specijalnim sudom. Očekuje se da jurisdikcija specijalnog suda pokrije period od 1998. do 2000. godine. 

Samopredeljenje će danas u 14 časova obelodaniti sva dokumenta u vezi sa funkcionisanjem Specijalnog suda, za koji su Evropska komisija i ministar pravde zahtevali da ostanu tajni. Izvori bliski Samoopredeljenju su izjavili da ne postoji zakonska odredba koja bi opravdala tajnost ovih dokumenata. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.