I Turci hoće Gazivode!

Šta je suština spora oko hidrocentrale na Severu Kosova koja je veliki ulog u dijalogu? Vučić poručio da Beograd neće prepustiti elektranu. Prištinske vlasti sistem prodale turskoj kompaniji. 

Srbija neće prepustiti Prištini veštačko jezero i hidroelektranu "Gazovode" i trafostanicu "Valač". O tome nema ni govora!

Kako saznaju Novosti, ovo je 9. februara Premijer, Aleksandar Vučić, stavio do znanja albanskoj delegaciji i visokoj predstavnici EU, Federiki Mogerini, iako energetika nije bila "na stolu" te prve pregovaračke runde u Briselu.

Prema našim informacijama, predsednik srpske vlade morao je odmah da povuče "crvenu liniju" na jezeru Gazivode, na Severu Kosova i Metohije, pošto naš državni vrh strahuje da će to biti najteža tema u nastavku dijaloga.

Predstavnici liste "Srpska" sa Premijerom 26. februara

Predstavnici liste "Srpska" – gradonačelnici svih naših opština i predstavnici Srba u privremenim organima, trebalo bi 26. februara da se sastanu sa Premijerom Aleksandrom Vučićem – saznaju Novosti. Na tom susretu trebalo bi da se donese odluka o daljem (ne)učešću Srba u kosovskim institucijama u kojima su "zamrzli" učešće zbog odluke kosovskog premijera, Ise Mustafe, da smeni ministra za povratak i zajednice, Aleksandra Jablanovića.

U spor dve strane umešala se i turska kompanija koja je kupila Kosovsku energetsku mrežu i tvrdi da njima pripada srpsko jezero i trafostanica!

Kako prenose izvori lista "Novosti", albanska strana je baš zbog Turaka, pogazila Akcioni plan iz oblasti energetike, koji su načelno sklopile radne grupe Beograda i Prištine.

Predlog je bio da, ne zadirući u imovinska pitanja, "Elektroprivreda Srbije" formira novu kompaniju – "Elektrokosmet", ili "Elektrosever", koja bi se bavila prodajom i distribucijom električne energije i koja bi kontrolisala "Gazivode" i "Valač". To novo preduzeće bilo bi mešovito, jer bi potpadalo pod kosovski regulatorni okvir i glavni dispečerski centar bi bio u Prištini.

Ustanovljeni model, načelno je bio prihvaćen. Ali, kada je trebalo da se realizuje, albanski lideri odbili su da registruju novo preduzeće.

Priština je, naime, mimo Beograda kompletnu elektrodistribuciju i elektromrežu, uključujući i "Gazivode" i "Valač", već prodala turskoj kompaniji. Turci sada potražuju ono što su platili, a ne mogu da uđu u posed veštačkog jezera i trafostanice na Severu Kosova, koje kontroliše Elektroprivreda Srbije.

Koliko je albanska strana igrala beskrupuloznu "duplu igru" pokazuje to što su Turcima garantovali monopol nad elektrodistribucionom mrežom, a u Briselu su pristali da Srbija ima svoju kompaniju.

Sada, kad su se zapleli u sopstvenu mrežu, prištinske vođe poručuju da ne žele ni da pregovaraju o Gazivodama, jer je to, tvrde, "bogatsvo koje pripada Kosovu".

Inače, dve trećine jezera "Gazivode" nalaze se na prostoru opština Tutin i Novi Pazar, dakle na teritoriji centralne Srbije, ali su brana i hidrocentrala u opštini Zubin Potok, na Severu Kosovao i Metohije.

Priština planira da preuzme i veliku trafostanicu "Valač" na Rogozni, koja trenutno pripada "Elektromontaži Srbije". 

Voda za piće i hlađenje Obilića

Prilikom pravljenja veštačkog jezera (od 1973. do 1977. godine, branu gradila beogradska "Hidrogradnja"), pregrađivanjem Ibra, potopljeno je na desetine srpskih sela i desetine hektara srpske zemlje.

Voda iz "Gazivoda", koristi se za proizvodnju struje, ali i za rashlađivanje Termoelektrane "Obilić", a iz jezera se jedan deo albanskih područja snadbeva vodom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.