Specijalni sud: Usvojen Pravilnik o pravnoj pomoći optuženima

Specijalizovana veća Kosova usvojila su Pravilnik o pravnoj pomoći, na osnovu kog će osumnjičenim ili optuženim licima u nadležnosti SVK, biti omogućeno potpuno ili delimično plaćanje troškova odbrane.

Usvajanjem Pravilnika garantuje se „poštovanje principa pravičnog suđenja shodno Ustavu Kosova i Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu i ujedno obezbeđuje pravilno raspolaganje sredstvima programa pravne pomoći“, poručuju iz Specijalizovanih veća.

Kako su pojasnili, pravna pomoć „pokriva naknadu branioca odnosno zastupnika, kao i saradnika iz njihovih timova, i isplaćuje se direktno braniocu, odnosno zastupniku”.

Istakli su da će naknadu za pravnu pomoć izračunavati „sekretar, u konsultaciji sa relevantnim panelom i braniocem.

Uzimaće se u obzir stepen složenosti predmeta i usluge branioca u svakoj od faza postupka – u fazi pre podizanja optužnice, u fazi prethodnog postupka, prvostepenog postupka i žalbenog postupka – drugostepenog i trećestepenog.

Ova lica će biti u obavezi da dokažu da nemaju sredstva za plaćanje troškova odbrane i da ne dobijaju pravnu pomoć iz drugih izvora.

Dodaju da je uz zahtev za odobravanje pravne pomoći, neophodno dostaviti izjavu o imovinskom stanju, kao i da će služba odbrane vršiti detaljnu procenu imovinskog stanja podnosioca kako bi odlučila da li će se pravna pomoć odobriti u celini ili delimično.

„Ukoliko podnosilac zahteva ne sarađuje ili dostavi lažne podatke, zahtev za pravnu pomoć biće odbijen. Ako se podnosilac ne slaže sa odlukom sekretara, ima pravo na žalbu sudskom panelu”, naglasili su.

Naznačeno je da se do određenog iznosa mogu nadoknaditi i troškovi koji nastanu u toku istrage ili troškovi prevodilačkih usluga.

Pravilnikom su takođe predviđeni maksimalni iznosi honorara i drugih legitimnih troškova koji mogu biti isplaćeni po dostavljanju računa.

Detaljnije informacije o sistemu pravne pomoći možete pronaći ovde: Zvanična internet stranica SVK-a; Pravilnik o pravnoj pomoći

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra 2018. pa do danas, ispitalo je više stotina osoba. Prema navodima kosovskih medija, više stotina bivših pripadnika „OVK“ je ispitano ili je pozvano na ispitivanje do kraja prošle godine. Među najistaknutijim imenima „OVK“ ali i kosovske politike koja su ispitana su kosovski predsednik, Hašim Tači, bivši predsednik kosovske skupštine u više mandata, Kadri Veselji i bivši kosovski premijer takođe u više mandata, Ramuš Haradinaj.

Pročitajte još:

Kosovo: Finansijska podrška osumnjičenima za ratne zločine u senci saslušanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.