Blog 169. dan epidemije: Veliko interesovanje za testiranje na lični zahtev

Korona virus Dom zdravlja Kosovska Mitrovica
FOTO: KoSSev

Od 26,4 miliona registrovanih slučaja zaraze koronavirusom u svetu oporavilo se 18,6 miliona. Međutim, od posledica koronavirusa preminulo je do sada čak 873.234. Po broju zaraženih i dalje predvode SAD (6,3 miliona), Brazil (4  miliona) i Indija (3,9 miliona). Španija je zemlja sa najviše zaraženih u Evropi – skoro pola miliona. U Srbiji je, prema poslednjim podacima, registrovano 31,676 osoba inficiranih koronavirusom., dok je od bolesti koju virus izaziva – covid-19, preminulo 718 osoba.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za odrasle i stare zaražena 102 korisnika

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 102 korisnika i 44 zaposlena.

U čačanskoj bolnici 16 pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je 16 pacijenata, javlja RTS.

U protekla 24 časa primljen je jedan, a otpušteno šest pacijenata.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 10 pacijenata, od kojih su tri prva pregleda.

U Srbiji još tri žrtve koronavirusa, 96 novoinficiranih

U Srbiji je do 15 časova registrovano još 96 slučajeva infekcije koronavirusom, tri osobe su preminule, dok je 522 pacijenta hospitalizovano, saopštila je na današnjoj konferenciji Kriznog štaba, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, Darija Kisić Tepavčević.

U Srbiji je na prisustvo koronavirusa u poslednja 24 časa testirano 10.833 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština: Još tri osobe preminule, 119 novoobolelih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 119 slučajeva inficiranja virusom korona, preminule su tri osobe, dok je broj izlečenih pacijenata 187, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 551, dok je od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano 474 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Kosovska hotelsko-turistička komora najavila otvaranje sala za venčanja

Na redovnim sastancima sa predstavnicima Kosovske hotelsko-turističke komore (OHTK) iz svih opština, pod vođstvom predsednika Hisena Sogojeva, obavešteni su da se, prema objavljenom priručniku za kovid-19 i nakon smanjenja broja zaraženih, sledeće nedelje, očekuje ukidanje restriktivnih mera za hotelijerstvo i turizam.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Antonijević: Jedna kovid pozitivna osoba iz Štrpca, šestoro izlečeno; U toku radovi na izgradnji nove PCR laboratorije

Od 25 rezultata uzoraka koji su pristigli juče, u srpskim sredinama na KiM registrovan je jedan novi slučaj koronavirusa, dok je u poslednja 24 sata šest osoba izlečeno, saopštio je na konferenciji za medije epidemiolog gradskog Zavoda za javno zdravlje, Aleksandar Antonijević. Antonijević je najavio i to da će se u narednom periodu, zbog smanjenja broja slučajeva indikovanih za testiranje na kovid, ona vršiti samo ponedeljkom, sredom i petkom.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U bolnici u Peći 60 kovid pacijenata

U Opštoj bolnici u peći hospitalizovano je 60 kovid pacijenata, od tog broja dvoje je na respiratorima, 41 na terapiji kiseonikom, a petnaestoro je u teškom stanju.

Od osoblja ove bolnice kovidom je inficirano dvoje lekara, četiri medicinske sestre i troje radnika koji su deo tehničkog osoblja.

U poslednja 24 sata u ovoj bolnici je registrovano i dvoje izlečenih od kovida.

Vranje, ukupno devet zaraženih

U tri kovid bolnice u Vranju ukupan broj pacijenata je 24, od čega kovid pozitivnih devet, navodi se na gradskom sajtu.

Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 156. Na kućno lečenje otpuštena su tri pacijenta.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljena su 62 pregleda.

Od tog broja, 28 je prvih, a 33 kontrolna pregleda. Uzorkovana je krv kod 51 pacijenta i sačinjeno 46 RTG snimaka pluća. Takođe, urađeno je 37 brzih i 15 PCR testova.

Tiodorović: U Kliničkom centru u Nišu smanjen broj bolesnika

Prema poslednjim podacima, u Nišu je hospitalizovan 21 pacijent sa potvrđenim koronavirusom. Među hospitalizovanima nema dece. Na respiratorima su dva pacijenta, a jedan je preminuo.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za RTS da su podaci za Niš na očekivanom nivou i da se može reći da su relativno dobri.

„U Kliničkom centru je veoma smanjen broj bolesnika, međutim, to ne treba da nas uljuljka. Na nivou Srbije smo došli na onih 42 ili 56 novozaraženih, a sada opet imamo oko 90. Ipak ta brojka dosta fluktuira“, ističe doktor Tiodorović.

RFZO nabavio lekove za grip i kovid; Veliki broj testova na lični zahtev

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić je istakla da su za jesen obezbeđene dovoljne količine svih lekova koji se koriste u lečenju kovida 19, ali i lekova protiv sezonskog gripa.

Zainteresovanost za testiranje na kovid 19 na lični zahtev, uprkos početku školske godine, nije značajno smanjena.

U laboratorijama u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju i Gradskom zavodu za javno zdravlje svakodnevno se obrađuje oko 450 uzoraka, najviše onih građana koji su se uputili na putovanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.