MZP: Video konferencija o povratku i integraciji raseljenih u okviru regionalne inicijative

Jevtić, Bratu, Arduk - Skopski proces
FOTO: Ministarstvo za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, ambasador misije OEBS-a na Kosovu, Jan Bratu (Jan Braathu) i šef misije UNHCR-a na Kosovu, Erol Arduk (Erol Arduç), održali su juče video konferenciju na temu povratka i integracije raseljenih u okviru regionalne inicijative pod nazivom „Skopski proces“. Razgovaralo se o sprovođenju akcionih mera u okviru Koncept dokumenta koji je ranije usvojen od strane delegacija Beograda, Prištine, Severne Makedonije i Crne Gore, saopšteno je iz MZP-a.

Jevtić je tokom konferencije istakao da je kosovska vlada usvojila Akcioni plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma, čiji je deo i Skopski proces, uz naznaku da će to u velikoj meri doprineti sprovođenju tačke 12. sporazuma a koja se tiče obezbeđivanja trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica, saopšteno je.

Na konferenciji je dogovoren sastanak četiri delegacije polovinom novembra, kako bi, kako su pojasnili iz MZP-a, bliže upoznali Kabinet predsednika kosovske vlade i Komisiju za prava i interese zajednica i povratak kosovske skupštine sa planovima u okviru Skopskog procesa, a u cilju realizacije preuzetih obaveza i rešavanja problema povratnika i raseljenih lica.

Dodaju da je takođe dogovoreno održavanje video sastanaka sa gradonačelnicima pojedinih opština kako bi se ubrzalo dobijanje građevinskih dozvola i dodela parcela za izgradnju kuća porodicama Roma, Aškalija i Egipćana koji su se vratili iz Severne Makedonije i Crne Gore.

„Dijalog na svim nivoima mora biti osnov rešavanja svih zaostalih problema jer je to jednini način za postizanje rezultata kojim će sve strane biti zadovoljne”, zaključili su učesnici konferencije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.