SPC: Molimo se za postradale Srbe i Albance, upućujemo saučešće, ne biraju se sredstava za nestanak naroda i Crkve sa Kosova

„Sa velikom tugom u srcu molimo se Spasitelju da u Carstvo nebesko primi sve Srbe i Albance postradale 24. septembra, u Banjskoj na Кosovu. Izražavamo najdublje saučešće srodnicima postradalih i molimo se Presvetoj Majci Božjoj da im pruži utehu“, saopštila je SPC.

„Pozivamo i verni narod da se moli Gospodu za sve postradale, kako bi Bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Кosovu i Metohiji. Moramo znati jednostavnu jevanđelsku istinu da mir ne možemo izmoliti od Boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim susedima“, dodaju.

Međutim, Crkva je navela da je u toku pokušaj da Srbi i sama SPC „nestanu“ sa Kosova, koji dolazi iz sa različitih ideoloških polova iz Prištine, sveta, ali i Beograda, i da se „ne biraju sredstva“.

„Srpska Pravoslavna Crkva je, naročito velikim silama, mnogo puta, ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Кosova. U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku decu. Poslednjih meseci hapšeni su ljudi, bez ikakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je zemlja u posedu Srba, ukratko, Кosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe“.

Podsetili su na desetovekovno prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu, „uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monahâ, sveštenikâ i vernikâ, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi, verni krstu Hristovom i Кosovskom zavetu“.

„Podsećamo i na to da se Srpska Pravoslavna Crkva uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Кosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive“, navela je Eparhija.

SPC podstiče nastavak dijaloga u cilju postizanja mira, istakavši da je Kosovo „neodvojivi deo Srbije“.

„Naposletku, ističemo da su za Srpsku Pravoslavnu Crkvu Кosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije. Podržavamo i podstičemo nastavak miroljubivog dijaloga u cilju postizanja mira i rešavanja životno važnih pitanja za sve koji u Pokrajini žive“.

„Braći i sestrama na Кosovu i Metohiji upućujemo poruku bezgranične ljubavi i očinske brige. Srpska Crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Кosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utehu, toplinu i nadu“.

Podsetimo, u zasedi na ulazu u selo Banjska, 24. septembra, ubijen je narednik redovne jedinice Kosovske policije Afrim Bunjaku a tri policajca ranjena. U sukobu koji se potom rasplamsao, uključujući i manastirski kompleks Milutinove zadužbine iz 14. veka, gde je upala naoružana uniformisana grupa, ubijena su najmanje tri navodna napadača, više ranjeno i uhapšeno, za koje se ispostavilo da su svi sa Severa.

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.