Spasojeviću, Markoviću i Rošiću još dva meseca pritvora

GI SDP Oliver Ivanović
Foto: (AP Photo/Visar Kryeziu)

Trojici Srba iz Kosovske Mitrovice koji su osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, Osnovni sud u Prištini produžio je pritvor za još dva meseca.

Jedan od branilaca trojice osumnjičenih Srba, advokat Dejan A. Vasić kaže za Radio Kontakt plus da će odbrana uložiti žalbu na odluku suda o produžetku pritvora.

“Ostajem pri stavu da u ovom slučaju nema dovoljno dobro osnovane sumnje da se takva mera određuje, naročito mom branjeniku (prim.ured. Markovića). Danas je, nakon što je Apelacioni sud odbio naše žalbe, u roku od sat vremena Osnovni sud doneo odluku o produženju pritvora,” kaže Vasić.

On ističe da je prevelika buka koju je proizvela akcija specijalaca u Severnoj Mitrovici sudu vezala ruke te mora da postupa na ovakav način.

“Navodi Tužilaštva su po mojoj oceni smešni i te insinuacije može da pronađe svaki građanin na internetu ukoliko pretražuje ubistvo Olivera Ivanovića.”

Kosovska policija je u akciji u severnom delu Mitrovice 23. novembra lišila slobode Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovića i Marka Rošića zbog sumnje da su povezani sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Prema optužnici Specijalnog tužioca Kosova, Marko Rošić, inspektor i policajac Kosovske policije – Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, osumnjičeni su za tri krivična dela: teško ubistvo, otkrivanje službene tajne i ilegalno posedovanje oružja.

Trojica osumnjičenih pred sudiju su izlazila i u ponedeljak kada se po nalogu Apelacionog suda ponovo odlučivalo o inicijalnoj meri pritvora od mesec dana koja je tada ipak bila potvrđena u svetlu novih dokaza koje je iznelo Specijalno tužilaštvo.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Srpska lista se oglasila povodom ovakve odluke saopštivši da je bez ikakvih dokaza pritvor produžen Nedeljku Spasojeviću, Marku Rošiću i Dragiši Markoviću. Zahtevaju da im se dozvoli da se brane sa slobode.

„Javno, jasno i glasno zahtevamo da se našim sugrađanima najhitnije omogući da se brane sa slobode, jer za njihovo zadržavanje i ove sramne optužbe nema dokaza. Mi, naši neosnovano uhapšeni sugrađani, njihove porodice i svi Srbi bi njihovo puštanje na slobodu shvatili kao nameru Prištine da vodi sudski a ne politički proces kojim se mora opravdati brutalna upotreba sile pre mesec dana u Kosovskoj Mitrovici,“ navela je Srpska lista.

Smatraju da se ovakvom odlukom, koja je „izazvala gnev među Srbima“ šalje poruka da „montirani procesi mogu da snađu svakoga“ ko se „mirno i demokratski bori za svoja prava“.

„Bez ikakvih dokaza, i iz očigledno političkih razloga, sa ciljem pritiska na srpski narod i demonstracije sile ova odluka je izazvala gnev među Srbima, kojima se ponovo šalju pretnje da ovakvi montirani procesi mogu da snađu svakoga ko se usudi da bude Srbin i odluči da se mirno i demokratski bori za svoja prava,“ navela je Srpska lista.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.