Vučić: A ko će da bude kriv ako vašeg brata, vašeg oca ili vaše dete bude neko vraćao u kovčegu

Tanjug / Dimitrije Goll aleksandar vucic
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Svet mora da razume da je za nas od presudnog značaja da objasnimo ljudima da kompromis nije poraz već da je kompromis pobeda budućnosti i života, nova je definicija kompromisa koju je danas izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Čovek koji zna bolje od bilo koga u Srbiji stanje vojske i policije – kako je sam za sebe rekao, komentarišući one koji govore o ostvarivanju ciljeva oružjem, postavio je i pitanje „A ko će da bude kriv sutra ili kome ćete da zamerite ako vašeg brata, vašeg oca ili vaše dete bude neko vraćao u kovčegu“.

„Problemi i muke sa kojima se suočavamo na KiM-u“

Grčki premijer je boravio danas u Beogradu.

Vučić je danas, kako je rekao, obavestio grčkog premijera Aleksisa Ciprasa o tome sa „kakvim problemima i kakvim mukama se suočavamo na KiM-u“, iako je, rečima predsednika, „on to već znao“.

„Govorili smo o formiranju vojske Kosova koje je ne samo učinjeno suprotno normama međunarodnog javnog prava, već i suprotno lokalnom zakonodavstvu.

Predsednik je „posebno govorio“ o taksama od 100 odsto koje su, kako kaže, suprotne normama racionalnog i „podrazumevajućem ponašanju u 21. veku – da imate slobodan protok robe, usluga i kapitala, te da je to nešto što je u potpunosti uništilo trgovinu između Beograda i Prištine i što posebno utiče na težak položaj i život srpskog naroda na KiM-u.

Putin u Srbiji 17. januara

Predsednik je najavio dugoočekivani dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina, naglasivši da je on zakazan za 17. januar.

Kaže i da sa Putinom nikada nije imao problem da razgovara na otvoren način „i da on meni kaže šta misli i da ja kažem njemu šta mislim“, dodajući „nisam video bilo kakve probleme sa ruske strane“.

„A tad će Vučić da bude odgovoran“

Čovek koji zna bolje od bilo koga u Srbiji stanje vojske i policije – kako je sam za sebe rekao, kad svi pričaju da ćemo lako da ostvarimo neke ciljeve oružjem, postavlja pitanje:

„A ko će da bude kriv sutra ili kome ćete da zamerite ako vašeg brata, vašeg oca ili vaše dete bude neko vraćao u kovčegu?“

„A tad će Vučić da bude odgovoran,“ dodao je vrhovni komandant oružanih snaga Srbije.

„Zato se borim za mir, zato se borim za stabilnost, zato se borim za kompromise, a ne za rat i ne za sukobe,“ zaključio je.

Pismo američkog predsednika racionalno – dobra i loša vest

Pismo predsednika SAD-a Donalda Trampa, Vučić je ocenio kao „racionalno pismo“.

„Ne zaboravite da je Amerika priznala nezavisnost Kosova i Amerika neće lako menjati svoju odluku,“ rekao je predsednik.

Međutim, ono što je u tim „lošim okolnostima po nas dobro“ je to da Amerika zahteva ulogu Beograda i kaže Prištini morate da se dogovorite sa Beogradom.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre dva dana izjavio da je pročitao pismo predsednika SAD Donalda Trampa, kao i da pretpostavlja da će ga dobiti i „fizički“, sugerišući da ga još nije dobio, juče je na sajtu predsedništva Srbije objavljeno pismo predsednika SAD-a Donalda Trampa, upućeno srpskom predsedniku.

Tramp je u pismu Vučiću, koje se ne razlikuje mnogo od pisma Tačiju, konstatovao da se „ulazi u završnu fazu postizanja sporazuma sa Kosovom, da bi bila „ogromna šteta“ da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, naglasivši da su SAD spremne da u tome pomognu. Sa druge strane, Vučić se ne slaže da je reč o završnoj fazi pregovora.

Predsednik je „naravno“ pratio reakcije povodom pisma, ali, kako kaže, „u Srbiji su sve reakcije, šta god da se dešava po pitanju Kosova i Metohije, osim ako nismo u nekom direktno predratnom stanju, sve reakcije su uvek negativne“.

Još jednom, kako kaže, nije doživeo da mu neko kaže „napravite kompromis ovakav ili onakav, mi ćemo to da pozdravimo, to u Srbiji ne postoji“.

Međutim, predsednik to razume, ali da li će zbog toga da odustane od traženja kompromisa – neće.

Dogovor nije blizu – ne pravdam se, već kažem zato što sam nesrećan što je tako

Govoreći o dijalogu Beograd-Priština predsednik smatra da dogovor nije blizu, međutim, to ne kaže zato što se bilo kome pravda, već zato što je „nesrećan i nezadovoljan što je to tako“.

Predsednik je ujedno poručio da se za razliku od drugih političara „nikada nikome ne pravda“ već radi „čiste savesti“ ono što je „najbolje za našu zemlju“.

„Mislim da bi za našu zemlju bilo dobro da imamo neki sporazum, ali nažalost nisam ni u stanju da vam kažem koliko smo daleko, ali veoma smo daleko od bilo kakvog sporazuma,“ rekao je predsednik, dodajući da će „na kraju narod biti taj koji će da odluči“.

„Moje je da se borim za budućnost Srbije, jer kao što je ovo smanjivanje javnog duga Srbije posao za budućnost Srbije, tako je očuvanje mira posao koji moram da obavim ne samo zbog sadašnje generacije, već i zbog budućih generacija, a sporazum je uvek bolje da postignemo mi, rešenje da postignemo mi, kakvo takvo kompromisno, nego da loša i najlošija rešenja pronađu nas.“

Međutim, predsednik ne očekuje podršku za takav sporazum, ali je, kako kaže, po tom pitanju još gora situacija u Prištini.

Kompromis – pobeda budućnosti i života

Međutim „svet mora da razume“ da je, poručio je, za nas od predsudnog značaja da objasnimo ljudima da kompromis nije poraz već da je kompromis pobeda budućnosti i života.

„Neću da zaboravim da podsetim svakoga da nećemo dozvoliti ugrožavanje života i bezbednosti naših ljudi i našeg naroda na KiM-u, ali je od presudnog značaja za nas da pokušamo da na različite načine uradimo sve da se pre svega spuste tenzije, da se povuku takse, da nastavimo razgovore, a onda da počnemo ponovo da govorimo o potencijalnim rešenjima, ako do te situacije, posle ovakvih odluka Prištine, uopšte možemo da dođemo.

Predsednik je i u prošlosti govorio o kompromisnom rešenju, a samo pre par dana, kada je kosovska skupština izglasala paket zakona kojima se proširuje mandat KBS-a, izjavio je da je razočaran jer se dokazalo da oni sa kojima je predsednik pokušavao, na lični i politički rizik, da dogovori kompromis, od samog početka nisu imali takvu nameru.

Da mora da razgovara o „bolnom kompromisu“, predsednik je poručio i 18. oktobra, jer je, kako je rekao „od samog početka sam znao da Albanci neće moći da isporuče Zajednicu srpskih opština i da ih niko na svetu neće primoravati da taj deo sporazuma implementiraju“.

Tada je i naglasio da će kompromis biti bolani za Srbe i Albance, ne objasnivši i „šta je to kompromisno rešenje“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.