Socijalna zaštita da bude pod nadležnošću ZSO-a

Neophodno je da Zajednica srpskih opština ima pun nadzor nad ustanovama socijalne zaštite u većinski srpskim opštinama; postojeća mreža centara za socijalni rad mora da ostane povezana sa socijalnim sistemom u centralnoj Srbiji. ZSO bi trebalo, da bi u punoj meri mogla da ispuni svrhu svog postojanja, da ima i pravo da osniva ustanove socijalne zaštite. Stavljanje ove oblasti pod nadležnost Zajednice uslov je opstanka velikog broja Srba na Kosovu i Metohiji, posebno najranjivijih kategorija stanovništva – ocenili su na današnjem sastanku sa Upravljačkim timom direktori centara za socijalni rad iz sredina sa većinskim srpskim stanovništvom.

Nadzor ZSO mora da se ostvaruje u „čitavom spektru oblasti“ – od socijalne zaštite do penzijskog i invalidskog osiguranja i zaštite nezaposlenih lica – naveli su takođe direktori centara, dok su članovi Upravlјačkog tima, sa druge strane – naglasili da će „ovom aspektu izrade nacrta statuta Zajednice srpskih opština pokloniti posebnu pažnju“, stoji u saopštenju ovog tima nakon sastanka.

Šta se navodi u sporazumu? 

Iako srpski predstavnici koriste termine „pun nadzor“ kada su u pitanju nadležnosti buduće ZSO, u sporazumu od 2015. godine navodi se da se radi o „punom pregledu“, odnosno „punom uvidu“. Tako se u ovom sporazumu u vezi sa pitanjem socijalne zaštite navodi da će ZSO da „vrši potpun uvid da bi unapredila primarno i sekundarno zdravstvo i socijalnu zaštitu na lokalnom nivou“. 

Detaljnije o Upravljačkom timu i prethodno održanim sastancima čitajte na tematskim stranicama „ROSU, Đurić, Srpska, ZSO…“ i „Briselski proces“.

Pročitajte još: Detalji sporazuma o ZSO-u

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.