Haradinaj: Tehnički dijalog zaustavljen, beskorisno razgovarati ako energetika nije prva tačka

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, osim naslova koji je adaptiran)

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je situacija u vezi sa energetskim tržištem na Severu Kosova „nepodnošljiva“ i da Kosovo treba da potvrdi vladavinu u energetskom sektoru na svojoj teritoriji.

„Srpska strana nije sprovela sporazum o energetici. Jasno je da su dobili 30 miliona evra od ovoga. Ovu situaciju ne možemo tolerisati na neodređeno,“ rekao je Haradinaj danas u Skupštini Kosova, odgovarajući na pitanja poslanika koji su zatražili razjašnjenje o odluci vlade da dodeli sredstva KOSTT-u (Operatoru prenosa, sistema i tržišta Kosova) kako bi pokrili gubitke nastale zbog neplaćenih računa za električnu energiju na severu.

Luka: Srbija blokira kosovko-albansku energetsku liniju

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Kosovski ministar za ekonomski razvoj, Valjdrin Luka, optužio je srpske vlasti da blokiraju energetsko povezivanje između Kosova i Albanije.

On je rekao da je porastao pritisak kosovske vlade za rešavanje ovog problema i da nemački izaslanik Klaus Topfe radi sa stranama da pronađu rešenje.

Energetsko povezivanje završeno je 2016. godine i koštalo je više od 75 miliona evra, ali još uvek nije operativno.

Haradinaj je takođe govorio o dijalogu sa Srbijom, rekavši da je tehnički deo zaustavljen, jer Kosovo insistira na primeni energetskog sporazuma, dok Srbija želi pre svega uspostavljanje Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

„Prošlo je neko vreme od kako tehnički dijalog ne teče, upravo zbog ove situacije; smatrali smo da je beskorisno sedeti za stolovima gde energetika nije tačka broj jedan. Ne odbacujemo druge teme, ali ovo treba da bude na vrhu liste,“ rekao je Haradinaj.

Sa druge strane, rekao je da srpska strana i EU žele da preurede agendu i da na vrh stave pitanje Asocijacije.

„Razmenili smo neku ne tako prijatnu korespondenciju sa posrednicima u dijalogu, ali čekamo na budući razvoj situacije i mislim da parlament ima sva prava da kaže da nema logike u rešavanju pitanja sa tako pogrešnim redom,“ rekao je Haradinaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.