SNV zatražio sastanak sa Kurtijem, da bude javan

Srpsko nacionalno veće
FOTO: KoSSev

„Poslednji događaji na severu Kosova i u Gori, više nego nedvosmisleno upućuju na to da Kurti želi da oružanom silom reši demokratsko pitanje, poštovanja ljudskih i nacionalnih prava Srba, a sada i Goranaca“, oglasilo se Srpsko nacionalno veće.

Kosovskog premijera optužuju i za to da „permanentno guše gotovo sva prava Srba“, te poručuju da je „na red došao goli opstanak i Srba na severu Kosova“. Od njega traže dijalog i poručuju mu da ne postoji rešenje problema na Kosovu bez Srba.

„Zgranuti smo vandalskim činom ministra unutrašnjih poslova Kosova, Đeljalja Svečlje, koji svojim potezima sve više podseća na razularenog kabadahiju, nego na ministra demokratske vlade, za koju se Kurti izdaje“, poručili su SNV, osvrnuvši se na prošlonedeljno uklanjanje bilborda u Zvečanu počasnih građana ove opštine, ali i zatvaranje srpskih institucija u Dragašu.

„Da li su gospodi Kurtiju i Svečlji glavni problem bilbord, na kome su, nažalost, i pojedinci koji su, više služili Kurtijevoj vladi, nego li srpskim interesima i interesima Srba na Kosovu i Metohiji?“, pitaju iz SNV.

Kažu da im nije žao zbog toga što „slike Aleksandra Vučića i Marka Đurića više ne ‘krase’ ovaj deo severnog Kosova, ali i poručuju da je:

„Krajnje neljudski, skidanjem panoa izražavati neviđenu mržnju prema srpskom narodu, koji je vekovima istrajavao da bi sačuvao svoj nacionalni identitet i integritet“.

Prištinu optužuju za „kukavičluk, primitivizam i nedostatak demokratskog kapaciteta da civilizacijski rešava istorijske probleme“.

„I zato dobro znamo da i vaš divljački gest nije upućen prema Aleksandru Vučiću i Marku Đuriću, sa kojima već desetak godina šurujete. Uputili ste ga srpskom narodu, vašim komšijama, građanima, sa kojima, navodno, želite da gradite multietničko društvo! I tu ste pokazali svoje pravo lice, koje nažalost, polako ali sigurno sve više nalikuje na vreme iz Drugog svetskog rata, kada su Nemačku ‘čistili’ od Jevreja!?“, dodaju iz Srpskog nacionalnog veća.

Vratite portrete Đokovića i Krivokapića, Vučića i Đurića ostavljamo vama

Zatražili su od Kurtija i Svečlje da „odmah prestanu sa takvom politikom“, ali i da vrate portrete počasnih građana Zvečana – Novaka Đokovića i prof. dr Zorana Krivokapića, tamo gde su i bili.

„Ako to ne učinite, mi ćemo uz poštovanje procedure, vratiti panoe sa našim velikanima, Novakom Đokovićem, prof. dr Zoranom Krivokapićem, …! Vučićev i Đurićev portret ostavljamo vama. A sa Putinovim portretom, vidite šta ćete činiti“, naveli su iz SNV.

Poručuju i da je „neljudska“ Svečljina izjava „da će jedini simbol Srbije u okviru Kosova biti srpska ambasada u Prištini“.

Skinuli ste panoe, ali ste nesvesni da time sve više ojačavate srpstvo

„Zar ministar ne vidi svuda oko sebe Srbiju. Svojim ekstremnim ponašanjem nateraće Srbe da mu dnevno pokazuju gde je sve Srbija na Kosovu i Metohiji. Mi Srbi koji ovde živimo smo Srbija, naša istorija, naša prošlost i naša budućnost, sve je to gospodine Svečlja Srbija“, dodaje SNV u svojoj reakciji.

Tvrde i da je namera Svečlje navodno i da „skine i manastir Gračanicu, Dečane, Patrijaršiju, Ljevišku, Banjsku, i još 1300 crkava i crkvišta“.

„Zaustavite se gospodine ministre Svečlja, zauzdajte Vašu potrebu da se obračunavate sa Srbima, ne manitajte Kosovom. Ne pretimo, goloruki smo“, poručuju mu.

Traže i od Kurtija da se „ne obračunava sa golorukim narodom“.

„Zar Vi stvarno mislite da ćete silom rešiti ‘vaš problem’? Nas toliko malobrojnih, kojih je zahvaljujući i vašom politikom sve manje, misleći da ‘kad nema Srba, nema i problema’, zaboravljajući da su Srbi vaše komšije, sa kojima ste vekovima živeli, zaboravljajući i tvrdoglavu činjenicu da dok na Kosovu ima Srba ima i mira. Zar stvarno mislite da će odlaskom i poslednjeg Srbina, za Albance procvetati blagostanje? Ne, ne, to se pokazalo i kada su neki Srbi mislili da na sličan način rešavaju ‘albansko pitanje’!!!“, dodaju iz SNV.

Nama, koji vekovima živimo sa našim komšijama Albancima, poznato je njihova pravdoljubivost i spremnost da dignu glas protiv nepravde. I taj glas očekujemo!

Kažu i da ih je ohrabrila izjava novinara Gazeta Express, Besnika Velijua, koji je kazao da se „Sever ne može urediti simbolikom koja iritira lokalne Srbe, već sa iskrenom komunikacijom sa njima“.

„Dodali bi, i na čitavom Kosovu. Čudi nas što nema glasa poznatih albanskih intelektualaca boraca za ljudska prava: Vetona Suroja, Škeljzena Malićija, Bljerima Šalje…!?“, navode iz SNV.

Pozvali su Albance, da sednu sa Srbima i razgovaraju i traže političko i demokratsko rešenje za zajednički život na Kosovu.

„Od njih tražimo razumevanje i dijalog. Jer, ova surova i nedemokratska vlast, kao i ona u Beogradu, ne zna za dijalog“, naveli su.

Prokomentarisali su i nedavnu izjavu kosovskog premijera da se „tajno sastaje“ i razgovara sa Srbima „jer se oni plaše reakcije Beograda“.

„Evo gospodine Kurti, po deseti put predstavnici Srpskog nacionalnog veće traže javan razgovor, i ne plaše se Beograda. Izađite iz tog ‘mračnog tunela’ i suočite se sa ‘svojim građanima’, ako imate i malo časti i hrabrosti!!! Mi nemamo duge cevi, mi imamo dobru reč i želju da pomognemo da kosovsko društvo postane demokratsko (što danas nije), multietničko (što je sve manje). Da sutra ne bude kasno!!!“, naveli su.

Poručuju mu i da ne postoji rešenje za Kosovo preko noći, odnosno, da će „rešenje preko kolena odvesti ceo region u pakao“.

„Ne postoji rešenje problema na Kosovu bez nas Srba, bez obzira koliko se Vi trudili da ignorišete tu tvrdoglavu činjenicu. Nastavite li ovim putem, Srpsko nacionalno veće pozvaće građane na građansku neposlušnost, jer drugog izlaza Srbi neće imati“, zaključuju iz SNV.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.