Slava manastira Banjska: Kralj Milutin ostavio poruku da čuvamo obraz, veru i narod

Drevna svetinja koja se polako obnavlja, zadužbina kralja Milutina i njegovo grobno mesto, iako u prošlosti više puta rušena, manastir Banjska danas proslavlja svoju ktitorsku slavu Svetog Kralja. „Iako nas on čuva, danas može samo da plače pred Bogom za nas svoje nedostojne potomke, jer ovaj hram i ovu svetinju nismo u stanju kao narod da obnovimo”, poruka je besede arhimandrita Stefana iz Zočišta koji je služio današnju liturgiju.

„Naše svetinje jesu naše lađe u kojima mi plovimo kroz ovo životno more. Mnogo je bura na ovom moru danas, ali su naše svetinje, naše crkve – lađe koje nas spasavaju, brodovi spasenja i to je ono što su nama sveti preci ostavili. Drugi narodi imaju ogromne zamkove, tvrđave kule i gradove, a mi imamo naše svetinje. One govore o nama. To smo mi“, rekao je iguman manastira Banjska otac Danilo.

Na dan slave manastira Banjska, u izjavi za KoSSev, uputio je poruku pravoslavnim vernicima: „Nismo sami, Bog je s nama uvek u svim vremenima, tako je i danas. Opstaćemo i ostaćemo na ovim svetim prostorima, molitvama naših svetih predaka, sv. Kralja Milutina, sv. Kralja Stefana Dečanskog..“

Sveštenstvo i monaštvo SPC i mnoštvo vernika proslavilo je slavu manastira svetom liturgijom, rezanjem slavskog kolača, slavskim ručkom i kulturno umetničkim programom koji je izveo KUD Kopaonik.

Potkopaonički čuvari narodne tradicije ovogodišnji su kolačari, a uspomenu na Svetog kralja Milutina čuvaju već 15 godina. Po rečima njihovog direktora Đorđa Lakušića, ponosni su na nasleđe srpskog naroda, koje se pre svega ogleda u trajanju Crkve od osam vekova.

Banjska slava
FOTO: KoSSev

Svirači i pevači ovog društva izveli su tradicionalne pesme i tokom slavske trpeze.

Ručak je poslužen u trpezariji koja je još uvek u izgradnji. Ovaj manastir obnavlja se već više godina.

Manastir Banjska sagrađen je u 14. veku, a prema dostupnoj arhivi, bio je čak i najznačajniji srpski manastir pre svog prvog postradanja u 15. veku kada je oštećen u požaru. Potom je, veruje se, zapusteo, da bi u 19. veku, sve do Prvog svetskog rata – bio pretvoren u džamiju.

Ktitor manastira, Sveti Kralj Milutin, sem što je bio jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku, bio je i ktitor i pomagač desetine manastira i crkava na Kosovu i Metohiji, u centralnoj Srbiji, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, na Sinajskoj gori, Svetoj gori i u Albaniji, ali i dobročinitelj. Za svaku godinu svoje vladavine, kralj Milutin podigao je po jedan hram i manastir, ukupno njih četrdeset.

Najnovija obnova manastira započela je 15. avgusta 2004., kada je, posle 520 godina,  liturgiju sa arhijerejima služio patrijarh srpski Pavle. Radovi na konacima, koje je finansirala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, počeli u proleće 2015. godine.

Banjska Slava
FOTO: KoSSev

Današnju liturgiju je služio arhimandrit Stefan iz Zočišta, uz igumana Banjske oca Danila i uz sasluženje prota iz hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i Vasilija Ostroškog u Leposaviću.

Banjska Slava
FOTO: KoSSev

Danas je ujedno obeležena i ktitorska slava manastira Gračanica. Svečanu liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije. Tokom liturgije svečano je obavljen i čin monašenja, a dok je prigodnim programom u manastirskom dvorištu osnovna škola „Kralj Milutin“ takođe obeležila svoj dan, više o tome čitajte u izveštaju RTV Kim.

Arhimandrit Stefan održao je besedu u kojoj je podsetio okupljene građane na dela kralja Milutina, ali i ono gde su Srbi kao narod, kako je rekao, podbacili, ne uspevši da njegovu zadužbinu, manastir Banjsku do danas obnove.

„Telo Svetog Kralja sada boravi u Sofiji u još jednoj njegovoj zadužbini, tako da je on samo išao iz jedne zadužbine u drugu zadužbinu i čuva svetinje i narod svoj. Ali on iako nas čuva, danas može samo da plače pred Bogom za nas svoje nedostojne potomke, jer kakvi smo slabi, nemoćni da jedni druge ne možemo podržati i da eto i ovaj hram i ovu svetinju nismo u stanju kao narod da obnovimo“, objasnio je.

Poručio je da za to nema izgovora, da nijedno vreme za hrišćane nije bilo lako, a da je upravo Kralj Milutin ostavio u amanet poruku da „čuvamo svoju veru i da time čuvamo svoj obraz, ime i narod“.

„Čega mi danas imamo i da se odreknemo da bismo išli za Hristom. Sveti Car Lazar je ostavio zlatnu krunu radi carstva nebeskog i ostavio nam primer put kojim treba da idemo. To nije ništa drugo do svetosavlje, koje je pravoslavlje koje je nama uputio Sveti Sava. Sveti Car Lazar sa mučenicima kosovskim je krvlju osveštao, potpisao i nama ostavio tapiju mogućnosti spasenja i carstva nebeskog na prvom mestom, što ne znači da čovek ne treba da se brine i o zemaljskoj otadžbini, da je brani, kao što je i Car Lazar krenuo ne žaleći svog tela ni života, i njegovom žrtvom još danas postojimo i svih ovih svetih predaka i Kralja Milutina koji se mole za nas da bismo opstali i opsatli u ovim teškim vremenima“

„I zato što je  Srbija onda bila moćna, moćna duhovno na prvom mestu, ostala i opstala do danas i prošla petovekovno ropstvo, prošla sve nedaće sačuvavši i veru. I to je pouka svetog kralja Milutina, da idemo putem koji su naši preci utabali“, zaključio je.

Više fotografija o današnjoj prosalvi ktitorske slave manastira Banjska, pogledajte u galeriji:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.