ADN: Makedonski predsednik i premijer na tajnom sastanku sa Sorosem

albanian daily news
FOTO: Albanian Daily News

Izvor: Albanian Daily News (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Ohrid – grad na obali jezera u Makedoniji – blokiran je proteklih nekoliko dana, uz veliko prisustvo policajaca u unformama i ljudi sa slušalicama, dok helikopteri nadleću iznad grada, a na aerodromu su primećeni i privatni avioni.

Razlog koji stoji iza ovoga jeste samit takozvane „Mini Šengen“ inicijative, regionalnog podsticaja Makedonije, Albanije i Srbije, koji je iniciran nakon neuspešnog Evropskog saveta na kojem su države obaveštene da moraju značajno da smanje svoja očekivanja da će dobiti punopravno članstvo u EU.

U čitavoj zbrci, mala grupa posetilaca prošla je gotovo neprimećeno. Grupu posetilaca je dočekalo obezbeđenje, nakon čega su otišli u hotel „Unique“ i otišli na nenajavljene sastanke sa najvišim makedonskim zvaničnicima.

Republika je saznala da je VIP tretman bio namenjen Aleksandru Sorosu, sinu levičarskog multi-milijardera Džordža Sorosa, koji će se sastati sa premijerom Zoranom Zaevom i predsednikom Stevom Pendarovskim.

Mediji i javnost nisu bili obavešteni o dolasku zakonitog naslednika Sorosovog bogatstva i političkih aktivnosti. Došao je u pratnji četvoro ljudi, uključujući direktoricu strateške komunikacije u „Open Society Foundations,“ Lauru Silber. Nije jasno zašto je grupa privatnika bila podvrgnuta takvom tretmanu, koja je uključivala i bezbednosnu pratnju.

Sorosova mreža igrala je značajnu ulogu u Obojenoj revoluciji koja je 2017. godine rezultirala Zaevovim preotimanjem vlasti. OSI grupacija finansirala je levičarske organizacije u Makedoniji, koje su organizovale proteste, upotrebljavale ilegalno snimljene i montirane snimke u političke svrhe i plaćale medijima da šire lažne vesti. Međunarodni stručnjaci koje su finansirale Sorosove fondacije došli su da podrže Zaevovu propagandu, a ove grupe su često sarađivale sa diplomatskim službama iz više zemalja.

Naši izvori navode da je poslednji dolazak Aleksandra Sorosa u Makedoniju povezan sa predstojećim izborima u aprilu 2020. godine, pri čemu je položaj Zaeva uveliko poljuljan brojnim skandalima o korupciji i neuspešnim pokušajima da dobije odobrenje za otvaranje pregovora o pridruživanju EU. Očekuje se da će „Open Society foundations“ ponovo izdvojiti sredstva za Zaevovu predizbornu kampanju, pružajući mu medijsku i međunarodnu podršku.

Vrlo je verovatno da će se tokom posete Ohridu sastati i sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je takođe blizak mreži, jer je njegova bivša supruga Delina Fiko (Delina Fico) radila na visokoprofilisanim projektima koje Soros finansira. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić takođe prisustvuje samitu u Ohridu.

Poseta dolazi u vreme značajnog angažovanja „Open Society“ grupe u drugim međunarodnim dešavanjima, poput pokušaja da se smeni američki predsednik, Donald Tramp – Soros je dao podršku njegovoj protivnici, Elizabet Voren (Elizabeth Warren) – i pokušaja da se obori odluka o Bregzitu u Velikoj Britaniji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.