Slučaj bacanja suzavca u Skupštini: Konjufca se brani ćutanjem, Ljekaj se ne seća

Gljauk Konjufca
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran).

Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca), predsednik Skupštine Kosova, koji se tereti za bacanje suzavca u skupštini, odlučio je da se na današnjem ročištu brani ćutanjem.

„Gospođo sudija, dao sam glavnu izjavu u ranijim fazama ovog procesa, ostajem pri tome. Tako da biram ovu opciju da se branim ćutanjem, koju mi zakon dozvoljava”, rekao je Konjufca.

Tokom ovog ročišta razrađeni su materijalni dokazi predloženi u optužnici, prenosi „Zakletva pravde“.

Na ovom ročištu usvojen je predlog tužioca Besarta Mustafe da se kao dokaz uvede zapisnik sa sednice Predsedništva Skupštine od 10. 08. 2016.

Potom je ročište prekinuto na zahtev Konjufcinog branioca, advokata Arbnore Zećiri, kako bi se ona pripremila za završnu reč.

Ljekaj kaže da se ne seća da li je na sednici Predsedništva Skupštine bačen suzavac

Poslanik Palj Ljekaj je izjavio da se ne seća da li je na sednici Predsedništva Skupštine održanoj 10. avgusta 2016. godine bačen suzavac i da je taj sastanak prekinut.

Ljekaj je to izjavio odgovarajući na pitanja tužioca Besarta Mustafe na suđenju predsedniku Skupštine Gljauku Konjufci, prenosi „Zakletva pravde“.

„Ne sećam se da je prekinut i nemam saznanja da je prekinut sastanak Predsedništva“, rekao je Ljekaj.

Upitan da li je bačen suzavac, Ljekaj je rekao „ne sećam se“.

Inače, na ročištu održanom 8. februara 2024. godine kao svedoci su saslušani Sabri Hamiti, Valjdete Bajrami i Slobodan Petrović.

Na sednici od 25. oktobra 2023. godine, sudija je rekao da se Konjufca tereti za krivično delo „ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“.

Osnovno tužilaštvo u Prištini, 3. februara 2017. godine, podiglo je optužnicu protiv Gljauka Konjufce koja ga tereti za dva krivična dela.

Prema optužnici, okrivljeni Konjufca se tereti da je 10. avgusta 2016. godine, tokom sastanka u sali Skupštine Kosova, kojem su prisustvovali i predsednik Skupštine, Kadri Veselji, narodni poslanici Adem Grabovci, Ismet Bećiri, Sabri Hamiti, Palj Ljekaj, Valjdete Bajrami i Slobodan Petrović, u svojstvu poslanika, koristili su oružje suprotno zakonu, tako da je tokom ovog sastanka u ovu salu bacio suzavac.

U optužnici se navodi da zbog dima izazvanog suzavcem učesnici nisu mogli da ostanu i da su isti bili prinuđeni da napuste salu, čime je okrivljeni Konjufca prekršio član 9.1 Uredbe br. 04/. 12 za nošenje oružja na Kosovo, gde je upotreba oružja zabranjena.

Ovim se Konjufca tereti da je počinio krivično delo „Upotreba opasnog oružja ili oruđa“ iz člana 375. stav 1. Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Dok je, prema drugoj odredbi ove optužnice, na dan, vreme i mesto opisano u prvoj odredbi ove optužbe, okrivljeni Konjufca tokom upotrebe suzavca ometao zvaničnike -predsednika Skupštine, Kadrija Veseljija, poslanika Adema Grabovcija, Ismeta Bećirija, Sabrija Hamitija, Palja Ljekaja, Valjdete Bajrami i Slobodana Petrovića u vršenju službenih dužnosti, u kom slučaju su sva službena lica bila prinuđena da prekinu sastanak i napuste salu.

Zbog toga se Konjufca tereti da je počinio krivično delo „Ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“ iz člana 409. stav 1. Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

Pročitaj još na:

 

Optužnica podignuta pre 7 godina – nema saslušanja Konjufce i ostalih za bacanje suzavca u Skupštini

 

Kosovski apelacioni sud naložio ponovno suđenje protiv ministarke i poslanika za bacanje suzavca

 

I poslanik AAK uskoro pred sudom zbog bacanja suzavca u skupštini

 

Prvo ročište Konjufci zbog bacanja suzavca u skupštini, nije se pojavio, kaže ima obavezePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.