Skupština neće biti raspuštena bez rezervisanih mesta

Izvor: RTK2/Tribuna (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Kosovo bi moglo da održi izbore 15. juna ukoliko DSK prihvati produženje rezervisanih mesta za predstavnike manjina da bi oni glasali za Oružane snage Kosova i raspuštanje Skupštine. Ukoliko se to ne desi, opozicija neće imati dovoljan broj glasova za rušenje vlade, a glasovi DPK, DSK i ABK nisu dovoljni za raspuštanje Skupštine. Samoopredeljenje je protiv raspuštanja, dok Alijansa novo Kosovo preferira održavanje izbora na jesen, prenosi ”Tribuna”.

Lider DPK i kosovski premijer Hašim Tači će ponuditi lideru opozicije Isi Mustafi 15. jun kao datum održavanja prevremenih izbora u zamenu za glasove poslanika DSK za produžetak rezervisanih mesta za manjinske zajednice. 
 
Ovaj scenario prema izvorima Tribune će biti realizovan razmenom glasova manjinskih zajednica za osnivanje OSK-a sa glasovima većinskih partija za produžetak rezervisanih mesta za manjine u Skupštini. 
 
U takvoj situaciji, manjine bi glasale za raspuštanje parlamenta, što bi zahtevalo ne manje od 80 glasova poslanika. 
 
U suprotnom, izbori će biti odloženi do septembra, jer opozicija nema dovoljno glasova da zbaci vladu, dok DPK, DSK i ABK nemaju dovoljno poslanika da raspuste parlament bez glasova manjina. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.