Skupština Kosova u ponedeljak o kombinatu Trepča

Skupština Kosova će u ponedeljak po hitnom postupku razmatriti predlog zakona za izmene i dopune Zakona o javnim preduzećima, kojim će Rudarsko-metalurški kombinat Trepča postati javno preduzeće, odlučilo je danas Predsedništvo Skupštine.

Vlada Kosova je ranije danas na sednici podržala ovaj predlog zakona na zahtev ministra ekonomskog razvoja Kosova Bljeranda Stavilecija.

Kako je nakon sednice saopštila Vlada Kosova, predlogom zakona biće utvrđeno da Trepča preuzme samo one obaveze prema trećim licima koje utvrdi međunarodni arbitražni tribunal koji tek treba da bude osnovan. Ovaj tribunal baviće se i pitanjem u čijem su vlasništvu akcije kombinata Trepča.

Ako predloženi zakon bude usvojen Kosovska agencija za privatizaciju više neće biti nadležna za kombinat Trepča.

Beograd i Priština se spore o vlasništvu nad "Trepčom".
Taj kombinat je pre tridesetak godina zapošljavao više od 20.000 radnika, a danas ima oko 2.500 radnika, koji rade u različitim sektorima koji se nalaze u južnom i severnom delu Kosovske Mitrovice.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.