Skupština Kosova u četvrtak o Severnoj Mitrovici

Skupština Kosova raspravljaće u četvrtak o situaciji u Severnoj Mitrovici. Ova tačka uvrštena je u dnevni red skupštinske sednice na inicijativu premijera Kosova, Ise Mustafe, nakon najnovijih dešavanja na Severu Kosova, odnosno, jučerašnjeg rušenja betonskog zida koji je pre dva meseca sagrađen nedaleko od glavnog Ibarskog mosta. Pored ove, poslanici će, između ostalog, raspravljati i o zakonu o zdravstvenom osiguranju, takođe na predlog kosovskog premijera.

"Pitanje razvoja događaja na severu je veoma zabrinjavajuće i ono što se dešava je manipulacija javnosti u pokušaju da se povrati suverenitet u severnom delu zemlje," kazao je poslanik Samoopredeljenja, Driton Čauši, koji je i potvrdio da će se u četvrtak raspravljati o Severnoj Mitrovici, prenosi Kosovaonline.

Osim ove teme, poslanici kosovske skupštine raspravljaće i o ratifikaciji Sporazuma o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan, kao i ratifikaciji Sporazuma za osnivanje Regionalne kancelarije za omladinsku saradnju Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Skupština Kosova će, kako prenose mediji u Prištini, osnovati i ad hok komisiju za izbor jednog člana Borda direktora RTK, jednog člana Sudskog saveta Kosova iz redova srpske zajednice, jednog člana Sudskog saveta Kosova iz redova drugih zajednica, kao i jednog člana Borda za žalbe medija.

Na dnevnom redu biće ukupno 22 tačke o kojima će poslanici raspravljati. 

Tema Severne Mitrovice uvrštena je na dnevni red nakon najnovijih dešavanja u vezi sa potpornim zidom, odnosno jučerašnjeg rušenja betonske konstrukcije koja je početkom decembra sagrađena uz objašnjenje da se radi o potpori za nivelaciju ulice Kralja Petra I, pre nego da ona bude pretvorena u pešačku zonuRušenju je prethodilo potpisivanje sporazuma, kasno u noći između petka i subote, u Prištini, između kosovskog ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje, gradonačelnika Severne Mitrovice i zamenika kosovskog premijera, a potom i hitna sednica SO Severna Mitrovica na kojoj je jednoglasno usvojena odluka o "uređenju prostora oko glavnog gradskog mosta", kako je rušenje zida, predstavljeno sa srpske strane.

Uklanjaje zida pozdravili su najviši kosovski zvaničnici, a među prvima je to učinio upravo Mustafa, istakavši da su, kako je ocenio, "pobedile demokratske metode i vrednosti". Takođe, to su učinili i međunarodni predstavnici – Visoka predstavnica Evropske unije, Federika Mogerini, šefica Kancelarije EU u Prištini, Natalija Apostolova, koja je i prisustvovala rušenju zida, kao i ambasada SAD-a na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.