Skupština EFJ-a jednoglasno usvojila Rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu

Skupština Evropske federacije novinara (EFJ) jednoglasno je usvojila Rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu koju su podneli Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Asocijacija novinara Kosova (AGK).

Rezolucijom se traži efikasna istraga ubistava i kidnapovanja 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, a od EULEX-a i Ujedinjenih nacija da sprovedu odluke Savetodavne komisije UN za ljudska prava kojima se traži rešavanje ovih slučajeva i obeštećenje porodica.

Rezolucijom se, takođe, zahteva saradnja tužilaca iz Beograda i Prištine u rešavanju ovih slučajeva, te da mandat Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu obuhvati i slučajeve ubijenih i kidnapovanih novinara i medijskih radnika, kao i da se u Prištini formira Komisija za istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005., koja će u svom sastavu imati novinare.

Godišnjoj skupštini EFJ-a održanoj juče u Lisabonu prisustvovali su delegati iz 30 zemalja. Podatke u vezi sa slučajevima ubijenih i kidnapovanih novinara je pred delegatima izneo Muharem Bazdulj – u ime inicijatora Rezolucije – Udruženja novinara Srbije, koji je i zatražio usvajanje rezolucije.

Ko su nestali, oteti i ubijeni novinari na Kosovu?

Novinari Radio Prištine, Đuro Slavuj i Ranko Peranić, oteti su 1998. kod Orahovca.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva“ i dopisnik „Politike“ – otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Ćićavica.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac – nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova – nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.

Momir Stokuća, fotoreporter – ubijen je 21. septembra 1999. godine, u porodičnoj kući u centru Prištine.

Mile Buljević, medijski radnik – otet je 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i Afrim Malići (Afrim Maliqi), Enver Maljoku (Enver Maloku), Krist Gegaj (Krist Gegaj), Šefki Popova (Shefki Popova), Džemailj Mustafa (Xhemajl Mustafa), Bekim Kastrati (Bekim Kastrati), Bardulj Ajeti (Bardhyl Ajeti) i
Šaban Hoti (Shaban (Rexhep) Hoti). Detaljnije na zvaničnoj Internet stranici UNS-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.