Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi veroispovesti, privedeni poslanici DF i dalje u policiji

Foto: Policija ispred zgrade parlamenta u Podgorici tokom rasprave u zakonu o slobodi veroispovesti Foto: AP Photo/Risto Božović

Skupština Crne Gore usvojila je, rano jutros, Zakon o slobodi veroispovesti. Za predlog tog zakona glasalo je 45 poslanika, dok uzdržanih i protiv nije bilo. Usvajanju zakona prethodio je sukob poslanika Demokratskog fronta sa poslanicima vladajuće većine zbog odbijanja njihovih amandmana na predloženi zakon, javlja Insajder. Svi poslanici DF-a su odvedeni „maricom“ u policiju dok su se ostali poslanici vratili u salu i oko 2.30 ujutro usvojili su taj zakon.

Zakon o slobodi veroispovesti, koji je najpre predložila crnogorska vlada, a rano jutros i usvojila Skupština, zategao je odnose između Srbije i Crne Gore i to zbog člana koji predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Nakon što je sinoć u načelu usvojen Predlog zakona o slobodi veroispovesti, prešlo se na glasanje o amandmanima, a posle odbijanja svih amandmana poslanici DF su burno reagovali. Prema navodima RTCG, oni su počupali mikrofone sa stolova predsedavajućih nakon čega je intervenisalo obezbeđenje Skupštine.

Kako Beta jutros prenosi, 18 poslanika DF su i dalje u policiji i u toku je njihovo saslušanje zbog pozivanja na nerede i lomljenja skupštinskog inventara.

Poslanik DF-a, Andrija Mandić, rekao je nakon incidenta da nema održavanja sednice dok se obezbeđenje ne obračuna sa poslanicima DF-a.

„Mi smo rekli da smo spremni da poginemo za našu crkvu, to večeras demonstriramo“, rekao je on u obraćanju preko Fejsbuka.

Ipak, sednica je bila nastavljena, a predsedavajući Ivan Brajović je naveo da je poslanicima DF izrečena mera udaljavanja sa sednice i zabrana prisustvovanja u narednih 15 dana.

Marković: Osuđujem ponašanje poslanika DF

Premijer Duško Marković koji je tokom celodnevne rasprave u Skupštini sa poslanicima „branio“ vladina rešenja, je rano jutros, posle usvajanja zakona, osudio ponašanje poslanika DF-a i poručio da „ne očekuje radikalizaciju situacije“ u zemlji.

„Osuđujem ovaj čin, on je neprimjeren i neodgovoran prema drugim poslanicima i neodgovoran prema građanima Crne Gore, ali vjerujem da će ovo biti dobro iskustvo za sve i da se ovo više nikada neće ponoviti“, kazao je Marković, prenosi Beta.

MCP: Zakon diskriminatora i neustavan

S druge strane, Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) SPC u saopštenju objavljenom jutros, svu „odgovornost za posledice donošenja Zakona o slobodi veroispovesti“ pripisuje poslanicima koji su glasali za njegovo usvajanje, Vladi, koja ga je predložila, i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

„Svu odgovornost za posledice donošenja ovakvog Zakona snose direktno poslanici, Vlada, predsednik Crne Gore… naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom naše zemlje, nečuvene deobe i mržnju i uvodeći Crnu Goru u situaciju koja nikome dobra doneti ne može. Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji“, saopšteno je iz MCP, javlja Beta.

Mitropolit Amfilohije sastao se sinoć pre usvajanja zakona sa crnogorskim premijerom i uputio mu poslednji apel da se odloži usvajanje spornog zakona. Nakon sastanka, obratio se medijima. Govor Mitropolita možete pogledati u nastavku.

ERP: Vlasti Crne Gore mogu da ugroze prava i slobode SPC na KiM

Juče pre sednice, javnosti se obratila i Eparhija raško-prizrenska izražavajući molitvenu solidarnost sa arhijerejima, sveštenstvom i vernim narodom u Crnoj Gori.

„Nastojanje crnogorskih vlasti da usvoje zakon koji najvećim delom direktno ugrožava prava i slobode naše Crkve i vodi ka nasilnom otimanju drevnih svetinja, duboko vređa i osećanja svih pravoslavnih vernika na Kosovu, Metohiji i Raškoj oblasti.

Zato podsećamo vlasti u Crnoj Gori da svojim nepromišljenim odlukama mogu neposredno da ugroze prava i slobode naše Crkve na Kosovu i Metohiji i posebno očuvanje naših drevnih kosovsko-metohijskih svetinja“, navodi se u saopštenju ERP.

Povezani članci:

Sabor SPC u Nikšiću: Moštima protiv Predloga zakona, mošti Sv. Vasilija noćas ostaju u NikšićuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.