Sabor SPC u Nikšiću: Moštima protiv Predloga zakona, mošti Sv. Vasilija noćas ostaju u Nikšiću

FOTO: Hercegovina promo

Sabor Srpske pravoslavne crkve kojim je iskazan protest zbog namere vlasti Crne Gore da usvoji novi Zakon o slobodi veroispovesti završio se u Nikšiću bez incidenata. Pojedini vernici, koje je, osim protesta, u Nikšić prizvalo i iznošenje moštiju Svetog Vasilija, nisu uspeli da stignu, jer su autobusi sa graničnog prelaza vraćeni u Republiku Srpsku, javlja N1. Osim Milorada Dodika, koji je najavio da će tražiti obrazloženje od crnogorskih vlasti, političke reakcije na događaj danas su, ipak, izostale. 

„Ustanimo zajednički protiv otimanja crkava i manastira, skrnavljenja svetinja i grobova naših predaka. Da zajednički i hrabro odbijemo podmukli udar na Srpsku pravoslavnu crkvu, na svetu veru našu i naših otaca, na pravoslavlje…“, tako je Srpska pravoslavna crkva pozivala svoje vernike na liturgiju u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, gde su mošti tog sveca sa Ostroga treći put iznete od Drugog svetskog rata.

I hiljade vernika odazvale su se pozivu, bar oni koji su uspeli da autobusima pređu granicu, a kojih je, prema podacima Uprave policije Crne Gore, bilo oko 6.000. Okupljeni su na skupu pod parolom „Muž je branič žene i deteta, narod branič crkve i plemena“, poslušali protestne poruke upućene Vladi Crne Gore koja je u skupštinu poslala predlog Zakona o slobodi veroispovesti, a kojem se SPC oštro protivi.

Mitropolit Amfilohije poručio je da „ni Turci nisu radili ono što današnji bezbožnici žele“.

Mitropolija crnogorska: Nikšićki sabor oko moštiju Svetog Vasilija: Ni Turci nijesu radili što ovi bezbožnici žele. Neće moći!

„Imate jednu grupu bogataša, bivših titoista. Sve su opljačkali u ovoj Crnoj Gori, još samo treba hramove da opljačkaju“, rekao je mitropolit Amfilohije.

„Daće Bog da ova iskušenja mi ovako objedinjeni i sjedinjeni oko ćivota Svetoga Vasilija prebrodimo i molimo se gospodu da urazumi sve one koji su u srce svoje stavili zlu nameru“, naveo je vladika Joanikije.

Zato su sa skupa pozvali crnogorske vlasti da sklope ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Kojim bi se ravnopravno i po suštinskim uslovima sadržanih u ugovorima koje je vlada zaključila sa drugim crkvama i verskim zajednicama regulisala pitanja od zajedničkog interesa. Donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od novog otimanja imovine crkvama i verskim zajednicama“, objasnio je episkop dioklijski Metodije.

U Nikšiću boravi i vladika raško-prizrenski Teodosije, kao i deo monaha sa KiM-a a iguman Visokih Dečana, arhimandrit Sava Janjić koji se nalazi na pokloničkom putovanju u jerusalimskoj zemlji podršku je uputio preko naloga društvenih mreža:

Podrška naše pokloničke grupe sa svete gore Tavora našem Mitropolitu Amfilohiju, Episkopima, sveštenstvu i monaštvu i vernom narodu na prostoru Crne Gore u njihovoj borbi da očuvaju naše svetosavsko predanje i drevne srpske svetinje.

Okupljenima u Nikšiću pročitana su pisma podrške koja su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj uputili vaseljenski patrijarh Vartolomej, Sinod Ruske pravoslavne crkve i monaštvo manastira Hilandara.

Ovo je deo poruke sa Hilandara:

„Na Svetu Goru Atonsku udaljili smo se, iz svoje otadžbine, da bi tražili najpre Carstvo Nebesko i zadobili neprekidnu molitvu, bez ometanja od naslade i taštine ovoga sveta. Ovim putem pošli smo za Svetim Savom i prepodobnim Simeonom Nemanjom, radujući se novoj domovini kao predvorju savršenog Carstva.

Međutim, ko među nama može da zaboravi grudi koje su ga mlekom pojile i ruke koje su ga nosile i iznele da bi se jednoga dana uzdigao, daj Bože, pred presto samog Cara Slave? Tako ni mi, koji smo dobrovoljno svetu stranci, koji smo Bogorodici posvećeni i Hristu Bogu zakleti, ne zaboravljamo svetlo lice svoje majke i ljubav svoje braće.

Do gore atonske, nekada je dolazila slava i pohvala Nemanjine dedovine, a danas stiže glas sramote njenih glavara. Njihov naum i pretnje upućene, bez savesti i srama, Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori, opominju nas da se podiže veliko duhovno zlo – da se na mesto Pravoslavne Crkve ustoličiti idolopoklonički oltar. Radi toga se danas sprema razbojnička pljačka zavetnih hramova Božijih, a sutra, ako se dopusti da se to zlo razmahne, ono može da nasrne i na sam život. U prirodi je zla da uvek ide sve dalje u bezakonju i grehu i da ne može imati mira dok sve ne prinese propasti“.

Mošti ostaju i sutra u Nikšiću

Mitropolija Crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve saopštila je da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog noćas ostati u Nikšiću zbog velikog broja vernika koji na velikom crkveno-narodnom saboru nisu uspeli da im se poklone, javlja Beta.

Kako dodaju u saopštenju, Svetom Vasiliju Ostroškom se danas u Nikšiću poklonilo više od 20.000 vernika.

„Kolone vernika i dalje se slivaju u nikšićki saborni hram na poklonjenje svetitelju. Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sutra će sa sveštenstvom Svetu službu Božiju služiti u manastiru Ostrogu, sa početkom u 8 časova“, navedeno je u saopštenju.

Prema procenama policije skupu u Nikšiću prisustvovalo je oko 6.000 ljudi.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je vernike iz Republike Srpske i BiH koji su jutros krenuli na crkveni sabor i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, sa graničnog prelaza prema Nikšiću vraćala policija što je ocenio kao gest nepoštovanja i lošu poruku građanima Srpske i BiH, već i regiona.

Crnogorska policija se ovim povodom nije oglašavala.

O zakonu

Sporni predlog zakona podrazumeva da sve verske zajednice moraju da dokažu da su pre 1918. bile vlasnici crkvene imovine, inače će im ista biti oduzeta. Zakon je na dnevnom redu skupštine 24. decembra, a njegovo povlačenje zatražio je i deo opozicije.

„Pozivamo da se ne ide ovim putem. Niko nas ne može zaplašiti. Više ima oružja zakopanog u Crnoj Gori, nego u svim vojnim i policijskim magacinima“, rekao je juče u Skupštini Crne Gore poslanik DF Andrija Mandić.

Sa druge strane, predsednik Crne Gore Milo Đukanović Sabor vidi kao politizaciju crkve, jer su, tvrdi, na skup pozvani politički lideri koji su se o aktivnostima konsultovali u regionu. Osudio je, kako smatra, nezakonito iznošenje moštiju Svetog Vasilija rekavši da je to manipulacija i svetogrđe.

Na skupu, kome je prisustvovao i u Beogradu nedavno ranjeni biznismen Miodrag Daka Davidović, pročitana su pisma podrške vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, sinoda ruske pravoslavne crkve, predstavnika ukrajinske crkve, kao i sveštenstva manastira Hilandar. Iako je događaj u Nikšiću bio potencijalno na ivici rizika, ni njegove verske, ni političke dimenzije nisu bile predmet obraćanja javnosti u Tirani dvojice predsednika – Srbije i Crne Gore, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića.
Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.