Grbović: Oni koji bi pitanje Kosova da reše teritorijom politiku tretiraju kao Riziko

Na Kosovu vlada paraliza života, a Srbima nedostaje personalne autonomije – da i Srbin u Kosovskoj Mitrovici, i onaj Srbin u enklavi kao pripadnik srpskog naroda ima određena prava, rekao je u emisiji „Oko“ na RTS Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana, naglašavajući da su to pitanja koja treba rešavati pre pitanja nezavisnosti.

Kako on to vidi, postoje dva pristupa jednom tako velikom pitanju kao što je Kosovo – jedan je fokus na teritoriju, drugi na ljude. Lideri koji se fokusiraju na teritoriju politiku tretiraju kao Riziko, a sebi traže mesto u istoriji, navodi.

Svoj pristup rešenju kosovskog problema Grbović bazira na nekoliko, kako kaže, činjenica o Kosovu.

„Jedna činjenica je Kosovo jeste srpsko, isto kao što je i albansko. I jedan i drugi narod su tamo živeli i stvarali. Činjenica je takođe i to da tamo žive mahom Albanci i da Srbija kao država ima veoma male, gotovo nikakve ingerencije i mogućnosti da utiče na neke političke procese. I treća i najvažnija činjenica je da tamo postoji jedna paraliza života i da je to prvo što treba da se rešava“,  navodi, zbog čega je stav PKS da se na Kosovu najpre trebaju rešavati osnovna životna pitanja i obezbediti poštovanje ljudskih prava, poštovanje personalne autonomije, obezbediti povratak i zaštitu privatne, crkvene i državne imovine.

Na pitanje šta bi uradio ukoliko bi iz Prištine na ovakav predlog stigao odgovor može, ali posle priznanja nezavisnosti, Grbović navodi da je to pitanje koje treba ostaviti za kraj, dok pre toga treba razgovarati o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

On podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Zvanični Beograd ne može da nanese štetu zvaničnoj Prištini, da im doskoči, a da se to kasnije ne odrazi na život Srba na tom području. Klasičan primer toga je INTERPOL. Da je Kosovo ušlo u INTERPOL, kao što je pre toga ušlo u neke druge međunarodne organizacije, što im je bilo dopušteno od strane Srbije, verovatno se narod na Severu Kosova ne bi tresao zbog kriminalne vlasti i njihovih poluga koju sprovode određeni ljudi koji bi u tom slučaju verovatno bili uhapšeni, a ne bi bili strah i trepet za te ljude“, navodi Grbović, član Predsedništva PKS.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.