Škole pri kosovskom sistemu u kojima se glasa ne rade dan nakon izbora

izbori 2019
FOTO: Gazeta Express

Zamenik kosovskog ministra obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, Dukađin Pupovci (Dukagjin) saopštio je da će škole u kojima će se održavati glasanje na lokalnim izborima u nedelju, 17. oktobra, u ponedeljak preći na onlajn nastavu zbog dezinfikovanja prostorija, prenosi Ekonomia Onlajn.

Sa druge strane u školama, čije se prostorije nisu koristile za glasanje, kazao je da će se nastava odvijati normalno – fizičkim prisustvom đaka u učionicama.

„18. oktobra odlučeno je da se u školama koje su glasački centri radi po scenariju C, odnosno učenjem na daljinu“, kazao je.

Dodao je da su ovom odlukom obavezane opštinske direkcije za obrazovanje da dezinfikuju školske prostorije i da ih provetre, kako bi bile bezbedne za učenike i nastavno osoblje.

A kada su u pitanju srpske škole na Kosovu, Pupovci kaže da nema informaciju da li će se ova odluka odnositi i na njih.

„Znamo da srpske škole na Kosovu rade po nastavnom planu i programu Srbije, nemam informacije da li je ova odluka uključena i u njihov nastavni plan, ali pretpostavljam“, poručio je.

Tu informaciju, odnosno da li i škole u srpskim sredinama, u kojima će se odvijati glasanje, neće raditi ovog ponedeljka pokušali smo da dobijemo od načelnika školske uprave za Kosovo i Metohiju, Ivana Zaporožca. Međutim, do objavljivanja vesti on se nije javljao na naše pozive.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.