Stano: Borelj pozvao Vučića i Kurtija na nastavak dijaloga

Vučić Kurti
Foto: Žosep Borelj, Tviter

Šef diplomatije EU Džosep Borelj je tokom posete SAD telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, i kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, i pozvao ih na nastavak razgovora u Briselu kako bi se napredovalo u dijalogu i izbegle situacije nedavno viđene na severu Kosova.

To je izjavio portparol EU Peter Stano na konferenciji za medije u Briselu navodeći da su svi napori EU usmereni ka organizovanju novog sastanka Beograda i Prištine u Briselu, prvo na nivou glavnih pregovarača, a zatim i na nivou lidera.

Povodom razgovora Borelja i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena u Vašingtonu, Stano navodi da je Borelj pokrenuo pitanje Zapadnog Balkana i konkretno situacije na KiM, a da su oba zvaničnika imala isti stav po pitanju napretka u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

”Borelj i Blinken su podvukli značaj dijaloga Beograda i Prištine, koji obezbeđuje EU, a snažno podržavaju SAD. Dijalog je važan kako bi se rešavala pitanja sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova”, kaže Stano.

On ponavlja da EU i SAD blisko sarađuju po pitanju Zapadnog Balkana i imaju ”iste ciljeve”, a da je ova poseta Borelja samo naglasila nameru Brisela i Vašingtona da rade zajedno po tom pitanju.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.