Škole na KiM ostaju u trećoj zoni – onlajn nastava

Foto: KoSSev – OŠ Branko Radičević

Osnovne i srednje srpske škole na teritoriji Kosova i Metohije nastaviće i sledeće nedelje sa radom pri trećem modelu, odnosno nastave na daljinu, javili su beogradski mediji, pozivajući se na odluku Ministarstva prosvete Srbije.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola koji funkcioniše u sklopu Kriznog štaba, doneo je odluku o radu škola od 20. septembra, tj. sledeće nedelje.

Ministarstvo prosvete Srbije osmislilo je tri zone tzv. „epidemijskog semafora“ – zelenu, žutu i crvenu, a prema tome i tri modela nastave – redovan sa svim đacima u školskim klupama, kombinovan– nastava u školama i onlajn, ali u kojem je i dalje predviđen boravak u školskim klupama za osnovce od 1. do 4., i onlajn.

Kako prenosi Nova.rs pozivajući se na ministarstvo prosvete Srbije, treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Kosova i Metohije.

Podsetimo, škole na KiM od početka školske godine – 1. septembra rade po trećem modelu organizacije obrazovno-vaspitnog rada. Sa druge strane, škole pri kosovskom obrazovnom sistemu još uvek nisu počele da rade, te je početak školske godine odlagan u dva navrata – prvo za 13. septembar, a drugi put za 26. septembar.

Pročitajte još:

Nove mere kosovske vlade, slične prošlim, ostaje policijski čas, učionice zatvorene

Ministarstvo prosvete potvrdilo: Škole na KiM u trećoj zoni, onlajn nastava

Đaci u Srbiji u školskim klupama, u srpskim školama na Kosovu drugačije

Kada je reč o opštinama u centralnoj Srbiji, spiskovi onih koje koje iz redovnog modela nastave prelaze na kombinovani i onlajn model, svake nedelje je sve duži.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada (kombinovana nastava), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine primenjivaće se u VII i VIII razredu osnovnih škola na teritoriji devet lokalnih samouprava:

Arilje, Bogatić, Valjevo, Lajkovac, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Kragujevac i Topola.

Drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada od ponedeljka će se primenjivati u srednjim školama na teritoriji 45 lokalnih samouprava:

Beograd, Krupanj, Svilajnac, Bor, Šabac, Ćuprija, Petrovac na Mlavi, Gornji Milanovac, Vranje, Zaječar, Lučani, Trgovište, Kosjerić, Čačak, Aleksandrovac, Prijepolje,  Aleksinac, Trstenik, Čajetina, Niš, Kraljevo, Bojnik, Sokobanja, Novi Pazar, Vlasotince, Babušnica, Tutin, Leskovac, Velika Plana, Kikinda, Vršac, Smederevo, Ruma, Valjevo, Smederevska Palanka, Prokuplje, Ub, Despotovac, Aranđelovac, Bogatić, Jagodina, Kragujevac, Vladimirci, Paraćin, Topola.

Treći model nastave (online), primenjivaće se i u srednjim školama na teritoriji osam lokalnih samouprava: Bajina Bašta, Užice, Lebane, Lajkovac, Ljig, Ivanjica, Bela Palanka, Sremska Mitrovica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.