Beriša za Ramu: Učinio je Tiranu vazalom Beograda – „Otvoreni Balkan“ preti postojanju države Kosovo

Salji Beriša Sali Berisha
FOTO: AFP/Jure Makovec

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Bivši premijer Salji Beriša izneo je oštre optužbe u vezi sa projektom „Otvoreni Balkan“, čemu se oštro protivi kosovski premijer Ajlbin Kurti.

Za Salija Berišu, Edi Rama je pretvorio Tiranu u vazala Beograda i dodao da Otvoreni Balkan otvoreno preti postojanju države Kosovo, prenosi „a2nevs“.

„Danas se čovek kune da je od Tirane napravio vazala Beograda, u središtu Hladnog rata protiv Kosova. Ovaj argument Vučića, Berlinskog procesa, koji je preduzela Merkel, u periodu 2012-2013, srbofili su izradili na Balkanskoj platformi 6 + 2 koja je predviđala uspon Nove Jugoslavije. Tadašnja albanska vlada tome se protivila, kao i kosovska. Merkel je koncept uzela u svoje ruke. Uklonila je organe srpske veličine kako bi promovisala dijalog i pružila najpovoljniji odgovor regionu. U to vreme se razgovaralo o tome da možemo zadržati Balkan kao partnera, ali nam oni nisu potrebni. Aleksandar Vučić, čovek koji ne priznaje genocid odlučen kroz dve odluke Međunarodnog suda, sa svoja dva vazala kaže da nam je potreban mini šengen. Ovde je otvoreni Balkan. „On nema drugi cilj osim da uspostavi srpsku hegemoniju i ugrozi postojanja države Kosovo“, rekao je Beriša.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.