Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu

Srbobran
FOTO: Radio Goraždevac

U povratničkom selu Srbobran, u opštini Istok pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za čišćenje i uređivanje seoskog groblja koje će početi u prvim danima oktobra, izjavila je za Radio Goraždevac Vesna Maliković iz Srbobrana.

„Akciju smo započeli pre mesec i po dana i trajaće do kraja meseca. Uglavnom se javljaju ljudi koji žive u centralnoj Srbiji a najviše mladi, što je od velike važnosti“, kaže Vesna Maliković.

Ona navodi da je za čišćenje kompletnog groblja potrebno mnogo sredstava.

„Možda ne možemo da prikupimo čitavu cifru jer samo četiri hiljade treba da platimo bager da očistimo svo ono šiblje, međutim, mi ćemo da počnemo, pa dokle stignemo“, dodaje Maliković.

Organizatori ove akcije su Vesna Maliković i nastavnica fizike i hemije u penziji Milanka Prelević, koja živi u centralnoj Srbiji.

Srbobran je selo udaljeno oko 15 kilometara od Istoka, a pod tim imenom pominje se od prvih decenija XX veka. Raniji naziv sela je Sovljak, prvi put se pominje u Svetoaranđelovskoj hrisovolji iz 1348. kao međaš sela Dragoljevac.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.