Simonović osuđen na 5 godina za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Kuća Milana Jovanovića
Foto: N1

Drugi osnovni sud u Beogradu osudio je prvostepeno bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića na pet godina zatvora, zbog izazivanja teškog dela protiv opšte sigurnosti, odnosno zbog toga što je druge okrivljene podstrekivao da zapale imovinu novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića.

Ujedno, Sud je osudio Vladimira Mihailovića na četiri godine, Igora Novakovića na tri i po, a Aleksandra Marinkovića, kao direktnog izvršioca, na četiri i po godine zatvora. Marinković se nalazi u bekstvu.

U kaznu im se računa i vreme provedeno u pritvoru. Na ovu presudu strane imaju pravo na žalbu Apelacionom sudu u roku od 16 dana nakon čega čega sledi izricanje pravosnažne presude

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom su svi optuženi bili osuđeni na zatvorske kazne, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Nakon ukidanja prvostepene presude pre dve godine usled procesnih nedostataka, kojom su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora ovaj predmet dobio je da sudi novi sudija, pošto je prethodni otišao u penziju.

Sudija Luka Pantelić je obrazlažući presudu rekao da je sud od otežavajućih okolnosti za Simonovića uzeo u obzir da je kao predsednik opštine koristeći svoj položaj i uticaj podstrekivao druge okrivljene da zapale imovinu Jovanoviću kao opomenu da prestane da piše o njemu. Oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko-pravne koristi upućeni na parnični postupak.

Na današnjem ročištu, pre presude, advokat Aleksandra Marinkovića je tvrdio da tokom postupka nije dokazano da je njegov branjenik ugrozio život i delo Jovanovića i njegove žene, niti da je ugrozio njihovu imovinu većeg obima.

U ovom predmetu odmah na početku istrage, Bojana Cvetković Šijacki, priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara. Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno.

Nakon suđenja Tužilac Predrag Milovanović izjavio je da „očekuje da Apelacioni sud uskoro potvrdi presudu”, jer je „sudija Luka Pantelić uvažio sve primedbe Apelacionog suda”.

Milan Jovanović je, posle današnjeg ročišta, naveo da je danas specijalni dan , da počinje proleće i da se nada da će biti bolji dani za slobodu medija u Srbiji.

Jovanović je naveo da je ovo presuda za sve kriminalce koji su ušli u svet politike, i da se nada da sada novinari mogu slobodnije da rade.

“Za mene više nema nade, ja sam svoje odradio. Vama želim da istrajete u borbi za slobodu medija”, rekao je Jovanović okupljenim novinarima.

“Dobili smo bitku, a ne rat. To morate vi mlađi da dobijete. Nemojte da dozvolite sebi da budete čipovani”, poručio je Jovanović.

NUNS

Pročitajte još:

Suđenje za paljenje kuće novinara počelo ispočetka, optuženi negirali krivicu

Ukinuta presuda Igoru Novakoviću u procesu za paljenje kuće novinara Jovanovića

Apelacioni sud ukinuo još jednu presudu za paljenje kuće novinara, suđenje ponovo odloženo

Posle tri godine suđenja O.sud nenadležan, Jovanović naknadu za paljenje kuće mora da traži pred Višim

Apelacioni sud ukinuo presudu Simonoviću za paljenje kuće novinara

Prikupljena sredstva za obnovu kuće novinara Milana Jovanovića, novinari sa KiM prikupili 60,000 din

NUNS zabrinut za bezbednost novinara Milana Jovanovića

Vučić: Pad na listi RSF zbog paljenja kuće Milanu Jovanoviću, uskoro presudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.