Simić: Zvao se Miloš Obilić ili Milan Radoičić branimo ovo parče slobode

Vest je ažurirana

U Kosovskoj Mitrovici danas je održan protest protiv “anticivilizacijskih taksi, političkog progona, montiranih poternica, pokušaja otimanja Trepče i gušenja prava Srba na KiM”, kako su ga juče iznenada najavili student prorektor i odbornik Srpske liste u opštini Severna Mitrovica, Nemanja Biševac i direktor KBC Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović. Protest je obeležila podrška predsedniku Aleksandru Vučiću i teške reči na račun srpske opozicije, Albanaca, zapada, kao i onih koji misle drugačije. Protest je održan nekoliko sati pred najavljeni treći po redu protest #1od5miliona u Kosovskoj Mitrovici i to upravo protiv „diktatorskog režima Aleksandra Vučića“. Ovo je drugi put da se uoči protesta #1od5miliona u Kosovskoj Mitrovici, posle višemesečne pauze organizuje protest rukovodilaca institucija.

Iako izuzev poziva funkcionera Srpske liste, a u svojstvu studenta prorektora, građanima da se pridruže protestu, Srpska lista nije zvanično ni obavestila ni pozvala građane da se pridruže. Najistaknutiji lideri ove političke opcije govorili su na ovom mitingu.

Simić: Tiho u mraku nećemo nestati sa ovih prostora, ma šta nam spremali oni sa druge strane

Potpredsednik Srpske liste, Igor Simić i poslanik u Skupštini Kosova je otkrio namere prištinskih vlasti i koalicionih partnera Srpske liste – „sa one strane mosta su se nadali da ćemo pasti na kolena“, poručio je.

„Poštovani sugrađani, i na jugu i na severu, istoku i zapadu, četiri meseca nakon uvođenja anticivilizacijskih, i mogu da kažem, antisrpskih taksi, mnogi sa one strane mosta su se nadali da ćemo pasti na kolena, da će nas ostaviti i žedne i gladne, i da ćemo se na kraju predati“, očekivanja su bila uzaludna jer su danas imali „priliku da nas vide, nikad jače, složnije i odlučnije u nameri da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima“.

Ipak, Srbi će nastaviti da čuvaju Trepču, ali i druge privredne potencijale za „nas i potomke koji dolaze nakon nas“ protiv svih pokušaja Prištine, poručuje Simić i među napadima na srpski narod u prvi plan ističe takse i „lažnu optužnicu“ protiv svog kolege, Milana Radoičića.

„Počeli su tako što su uveli takse, nakon toga su počeli sa montiranjem lažnih optužnica protiv svih onih koji nisu bili spremni da pognu glave pred njihovim pretnjama. Među njima je i potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić. Oni moraju da shvate, bilo da se neko zove Miloš Obilić, Milan Radoičić, Goran, Dragan, nebitno je ime, svi smo odlučni u nameri da ostanemo i opstanemo, jer branimo ovo malo parče slobode koju su nam ostavili naši preci“, poručuje.

Iako je deo protesta bio posvećen uvredama protiv opozicije u Srbiji, Simić tvrdi da „među nama nema, niti sme biti podela“ i da su svi okupljani pod državnom, ne stranačkom zastavom.

„Ostavili smo sve podele po strani, i kako dalje. Bez promene recepta, to je jedinstveno, zajedno i složno. Tako što će lekari lečiti naše ljude, tako što će profesori obrazovati našu decu, tako što ćemo mi svoju decu upisivati u naše škole, i na naše fakultete, tako što ćemo im svima glasno poručiti, da to što danas skrnave spomenik u Velikoj Hoči, to što kradu ljudima u Partešu, to što maltretiraju sveštenike u našim crkvama i manastirima, neće nas uplašiti i neće nas oterati odavde.“

Reči kritike uputio je međunarodnoj zajednici na Kosovu, u njima vidi ključ suspenzije odluke vlade Ramuša Haradinaja u kojoj u tehničkom mandatu i dalje sedi dvoje njegovih stranačkih kolega.

„Međunarodna zajednica i predstavnici šalju svoje izaslanike na ove prostore, i kao što čitam na jednom posteru ovde, stranci dolaze i odlaze, takse ostaju. Ostaju takse, ostaju i problemi, ali ostajemo i mi odlučni da branimo svoje domove, ujedinjeni, složni više nego ikad.“

Milan Ivanović i teške reči

„Šiptarske vlasti narko-kartela pokušavaju da završe etničko čišćenje i završe stvaranje takozvanog nezavisnog Kosova u čemu imaju pomoć svojih zapadnih mentora,“ objasnio je direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović. Taj narko kartel, kaže, radi „institucionalno i vaninstitucionalno od 100%“.

Nabrojao je pokušaje „otimanja“ Gazivoda, Trepče, čime Albanci hoće da „oduzmu poslove Srbima“, pokušaj „aneksije“ Mitrovice, što je „etničko čišćenje“, formiranje „UČK vojske“, čime hoće da izvrše „okupaciju Severa“ i izazovu međuetničke sukobe, ali „srećom“ reakcijom srpskog ministra vojnog i policijskog, „srpske bezbednosne snage neće dozvoliti nasilje“ nad Srbima na KiM.

Ovaj lekar Srbima koji su ga slušali poručio je da budu složni jer su u „neprijateljskom okruženju“, sa Albancima i „malignim uticajem sa zapada“.

„Te metastaze dolaze iz Londona, dolaze iz Vašingtona, dolaze iz Brisela, a dolaze i od Beograda gde organizuju nekakve večernje proteste, valjda gde se ne vide ko su, ali znamo mi ko su,“ rekao je.

Patrijarh im je rekao da su sa strane i da su finansirani sa strane.“To je već viđeno“, dodao je.

Izneo je ružne reči na račun opozicije – „jadnog novinarčića – komentatora“ koji hoće da Srbi „kleče u Prištini“ a srpskog predsednika da „iseli iz Srbije“, „izopačene braće nazovi glumaca“ – Sergeja i Branislava Trifunovića, optužujući ih za narkomaniju, izdaju i „uriniranje po srpskim grobljima“. Uvredljivo se izrazio i na račun sveštenog lica kojeg je nazvao „žuti iguman“.

„Vazali, sateliti, klimoglavci, seirzi, poltroni, špijuni, plaćenici, izdajnici, veleizdajnici“, nabrojao je lekar i prvi čovek zdravstva Kosovske Mitrovice, one koji hoće da stvore uslove da Srbija prizna Kosovo a onda da stvore uslove otcepljenja Sandžaka, ali je i dodao da za njih nije imao „dovoljno živopisnu reč“.

Na kraju govora Milan Ivanović je preneo informacije iz kabineta predsednika o tome da „država stoji bezrezervno uz Srbe“, da Predsednik „neće dozvoliti nikakvu kosovsku Oluju“, i izlistao investicije ulaganja srpske vlade.

Vujović: Rakić bedem opstanka

Dekanka Ekonomskog fakulteta, Tanja Vujović, bila je prva govornica na protestu. Govorila je o važnosti kvalitetnog obrazovanja, a kao glavnu osobu za osiguravanje ovog vitalnog interesa označila predsednika Srpske liste i gradonačelnika Severne Mitrovice u ostavci Gorana Rakića.

„Zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti ljudi koji se nalaze na čelu lokalne samouprave, pre svega gospodinu Rakiću, koji je realizujući politiku Republike Srbije garant očuvanja srpskih interesa na ovim prostorima i koji je prepoznao Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici kao bedem opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, neprestano se stvaraju bolji uslovi za život i rad studenata“, rekla je dekanka Ekonomskog fakulteta, Tanja Vujović, a reči hvale imala je i za predsednika Srbije i ministra prosvete zahvaljujući kojima Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici uspeva da dostigne „visoke standarde“.

Prištini je poručila da nas „neće poniziti“.

Jovanović: Studenti našeg Univerziteta više na protestima i performansima nego u učionicama i amfiteatrima i nije nam bilo teško

Okupljenima se obratio i predsednik studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini, Luka Jovanović, poručio je da u „Istoriji Trepče nema ni jednog Ramuša ili Hašima“ i dodao da neće dati nešto u šta su ulagale generacije njegove porodice i što je izgradilo Zvečan.

„Ne gospodo, neće moći, nećemo vam dati ono gde su svoje živote i svoj radni vek uložile naše majke i naši očevi i naši dedovi, ne“, poručio je Jovanović.

Milojević: Akcije Trepče ništa ne vrede

Obratio se i član predsedništva i predsednik sindikata Trepča, Ratomir Milojević, kao predstavnik „2.500 radnika Trepče, rudara“, poručuje da „neće primeniti zakone koji ne uvažavaju njihove životne interese“.

“Želim da pošaljem jasnu poruku onima, koji sutra mogu da donesu odluku koja će značiti kraj za Trepču, kakvu danas znamo i koja hrani hiljade ljudi. Sva njihova dokumenta o Trepči doneta su jednostranom odlukom. Nismo spremni da učestvujemo u ekonomskom samoubistvu i nećemo primeniti zakone koji ne uvažavaju naše životne interese“.

Dodao je da Priština ima samo političke ciljeve, a krajnji cilj je „proterivanje naših radnika i naroda sa ovih prostora”, rudari Trepče neće prihvatiti akcije Trepče, obavestio je okupljene.

“Ne trebaju nama vaše akcije, koje onako i ništa ne vrede.”

Zaključio je da ako narod želi da brani svoje interese “moraju da imaju neraskidivu vezu sa Srbijom” i navodi da moraju biti uz “naš državni vrh i predsednika Aleksandra Vučića“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.