Oskrnavljeno spomen-obeležje u Velikoj Hoči

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Vest je ažurirana

U Velikoj Hoči, kod Orahovca, sinoć je po treći put polomljen krst sa spomen-obeležjem i oboren je jarbol sa zastavom Srbije. Ovaj krst je deo spomen-obeležja u znak sećanja na Srbe koji su stradali tokom oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju tvrde da su ovakvi incidenti „dokaz da su sve priče o multietničkom društvu na Kosovu i Metohiji samo fraza, a da je istina o prirodi međuetničkih odnosa, sasvim drugačija“.

Reagovao je i vladika raško-prizrenski Teodosije:

”Ovaj najnoviji vandalski napad neće nas zastrašiti, poručio je Vladika Teodosije. Naprotiv, krst ćemo ponovo postaviti na spomenik podno manastira Sv. Jovana, motoha manastira Dečani, i time pokazati da nas sa naših ognjišta neće uspeti da proteraju oni koji bi da stvaraju etnički čisto albansko Кosovo, ali ni oni svojim defetizmom smućuju svoj narod”.

„Rušenje krsta predstavlja znak rasprostranjene netrpeljivosti prema hrišćanskim simbolima. Za nekoliko dana se navršava 15 godina od pogroma 17. marta, kada je spaljeno, uništeno ili teško oštećeno 35 crkava i manastira, i do sada za to niko od nalogodavaca nije odgovarao“, navodi se u saopštenju Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM.

Đurić podseća i da je nedaleko odatle više puta rušena i spomen-ploča otetim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, te da je tek ove godine, nakon apela kolega novinara i Republike Srbije, došlo do prvog hapšenja.

Оčekuje i zahteva da „policija bude jednako efikasna i u ovom slučaju, jer ekstremističko divljanje Albanaca u opštini Orahovac poprima veoma zabrinjavajuće ozbiljne razmere“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.