Severno Kosovo 2020 – buduće istorije u nastajanju

Juče je u prostorijama EU info centra u Severnoj Mitrovici predstavljen izveštaj „Severno Kosovo 2020 – buduće istorije u nastajanju“. Izveštaj predstavlja rezultate višemesečnog istraživanja, koje su sprovele lokalne nevladine organizacije „Centar za razvoj zajednica“ iz Severne Mitrovice i „Community Building Mitrovica“ iz Južne Mitrovice, „Forum za etničke odnose“ iz Beograda, holandska mirovna organizacija „PAX“, te holandski istraživački institut, „Clingendael“. U izveštaju su predstavljena četiri moguća scenarija za Severno Kosovo u narednih pet godina.
Scenariji predstavljeni u ovom istraživanju, pod nazivima „Konj i voda“, „Tranzicija“, „Pat pozicija i rezigniranost“ i „Recidiv“, razvijeni su u dva pravca, koji predstavljaju trenutne političke trendove na Severu Kosova – pravcu mogućeg jačanja procesa integracije Severa Kosova u kosovski sistem, odnosno otporu Srba sa Severa ovoj integraciji. U okviru ovih pravaca se, u svakom od scenarija pojedinačno, predviđaju moguće povećano iseljavanje stanovništva sa Severa Kosova u Srbiju, odnosno stabilizacija stanja, jačanje uloge EU, ali i eskalacija nasilja na Kosovu, koja bi se prenela i na Sever, kroz različite moguće okidače za talase nasilja, i koji bi doveli do iseljavanja Srba sa juga, iseljavanja Albanaca se Severa i pojačane uloge velikih sila, kao što su SAD i Rusija, u zaoštravanju kosovskog pitanja.
„S obzirom na dosadašnji javni fokus na Severno Kosovo u okvirima izveštavanja o dnevno političkim događajima i analize proteklih godina, sam naziv ovog izveštaja ‘buduće istorije u nastajanju’ jeste neobičan. Izveštaj daje odgovor na nimalo jednostavno pitanje za Severno Kosovo – šta bi mogli biti mogući scenariji za Severno Kosovo do 2020. godine,“ rekla je programska menadžerka Centra za razvoj zajednica Tatjana Lazarević i dodala da se do predviđanja scenarija došlo na osnovu prikupljanja i analize stavova i informacija oko 100 građana Severnog Kosova, Južne Mitrovice, srpske zajednice na centralnom Kosovu, predstavnika iz Prištine i Beograda, međunarodnih predstavnika, a u vezi sa političkim, bezbednosnim, ekonomsko i socio-kulturološkim pitanjima od suštinske važnosti za razvoj Severnog Kosova. U okviru istraživanja, predstavljene su i preporuke za vlade Srbije i Kosova, kao i za međunarodnu zajednicu.
Viši sluzbenik organizacije „PAX“ iz Holandije zadužena za kosovski program, Jicke Hogenbom, istakla je da je cilj ovog istraživanja bio da se stavovi građana Severnog Kosova približe donosiocima odluka u  Beogradu, Prištini i Briselu, te da sami građani sa Severa Kosova sagledaju ovaj proces iz šire perspektive. Ona je takođe naglasila da je tokom rada sa ispitanicima na terenu, dobila od njih jasnu poruku da je za njih briselski proces u potpunosti netransparentan, kao i to da ne znaju šta tačno sadrži Briselski sporazum, odnosno na koji način i kojom dinamikom se sprovode i sprovodiće se konkretni dogovori.
„Ono što su nam svi ispitanici rekli, bez obzira da li smo razgovarali na severu ili jugu, jeste da nemaju informacije o tome šta sadrži Briselski sporazum, šta su konkretni dogovori, na koji način i kojom dinamikom se oni sprovode. Za njih je proces briselskog dijaloga u potpunosti netrasparentan, a cilj ovog izveštaja jeste da stavove Srba na Severu Kosova približimo donosiocima odluka u Briselu, Prištini, Beogradu, a takođe i da sami građani na Severu Kosova pokušaju da ‘izađu iz kutije’, sagledaju širu perspektivu,“ istakla je Hogenbom.
Predstavljanju istraživanja su, pored građana Severne Mitrovice, prisustvovali predstavnici ambasada iz Beograda i Prištine, ali i drugih međunarodnih diplomatskih misija, kao i predstavnici nevladinih organizacije sa Kosova i Metohije i Srbije. Izveštaj će se u narednih nekoliko dana predstaviti i u Briselu i Holandiji, poslanicima u EU i članovima odeljenja za Kosovo i Srbiju pri Evropskoj komisiji, kao i predstavnicima civilnog društva iz Brisela i Holandije. Ovo istraživanje finansiralo je holandsko ministarstvo spoljnih poslova.
 Izveštaj „Severno Kosovo 2020 – buduće istorije u nastajanju“, na engleskom, možete pročitati OVDE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.