Severna Mitrovica: Studenti grafitima "ulepšavaju i čiste" grad

U Severnoj Kosovskoj Mitrovici pojavio se još jedan grafit. U centru grada, ipak – skrajnuto od pogleda sa glavne ulice, dok su mladi lenjo ispijali popodnevnu kafu u kafićima pod još vrelim dahom julskog dana, student iz Vranja juče je strpljivo  i predano ukrašavao zid jedne od mitrovičkih zgrada sa oronulom fasadom. Uz vešte pokrete ruke, pažljivo promatranje skice, ovaj 'ulični slikar' oslikao je svoje platno – zid. Student grafičkog dizajna, Stefan Stojanović, pronašao je način da svoj talenat pretoči u malo ulično remek delo. Ovo nije njegov prvi grafit – sa crtanjem grafita u Kosovskoj Mitrovici je počeo još pre dve godine, a obično ih slika sa drugom – Vukom Đurićem iz Čačka, koji trenutno nije u Kosovskoj Mitrovici. Kako Stefan kaže, oslikavaju delove grada koji nikome ne služe, ali odlaze i u one delove grada gde građani Mitrovice sa terasa bacaju đubre – njihov cilj je da ožive zapuštene i devastirtane delove Mitrovice. 

"Oslikavamo zidove kako bismo sve te delove grada koji su na prvi pogled skriveni i ne služe nikome – oživeli. Želimo da malo animiramo te delove. A odlazimo i u sve te delove gde ljudi sa terasa bacaju đubre," kaže Stefan.

Ovi mladi umetnici pre crtanja pokupe đubre koji nesavesni građani bacaju sa terasa. Ipak, priznaju – do sada nisu uspeli da ih nateraju i da prestanu da prave mala smetlišta.

"Pre crtanja pokupimo svo to đubre, sredimo i taj prostor, mada to do sada još uvek nije urodilo plodom i da prestanu da bacaju to đubre i da prestanu da prave od tih delova smetlišta," objašnjava Stefan.

Stefan i njegov drug se već više godina bave oslikavanjem grafita, dok Vuk crta karaktere, Stefan najčešće crta slova, a svaki grafit nosi poruku.

"Uglavnom je to neka moja poruka i moje trenutno stanje i gledam da to sve zajedno sa celim ambijentom uklopim, tako da svaki grafit ima svoju neku posebnu priču i nije priča koju bi svi trebalo da razumeju," objašnjava ovaj mladi grafički dizajner. 

Boje, sprejeve finansiraju i kupuju sami, a Stefan uskoro odlazi kući na letnji raspust. Pitamo ga kakvi su planovi za budućnost i da li će u Mitrovici biti još njegovih i Vukovih remek dela.

"Sad idem kući, ali već u septembru smo tu i nastavljamo da šaramo zidove. Generalno, nemamo striktan plan, već samo da se radi. U stvari, plan je da što više zidova 'okrečimo'," objašnjava on.

Jučerašnji grafit Stefan je oslikao sam, jer je, kako kaže, ostao sam u Mitrovici i "morao je da smisli neki zadatak", te je tako njegov talenat "otišao na zid". Sa Vukom će u septembru  nastaviti da ulepšava Mitrovicu. Do tada, svi koji žele da vide šta su ova dva momka radila u Mitrovici – neka prošetaju gradom. 

Svaki "sivi", ruiniran zid, lepši je sa bojama i oblicima iscrtanim talentom, voljom i željom mladih. 

Pored grafita koje su iscrtali ovi momci, ima i onih koje su crtali i mladi Mitrovčani, a svaki grafit nosi različitu poruku. Među najpoznatijim grafitima je i dalje onaj sa porukom "Odavde nema nazad". 

 

 

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.