Le Monde: "Simboličko Kosovo izvozi međuversku harmoniju"

(Tekst je izvorno preuzet sa sajta kosovskog minsitarstva spoljnih poslova i lektorisan je)

Prestižni francuski list "Le Monde" objavio je danas izveštaj sa međunarodne međuverske konferencije održane na Kosovu u maju ove godine. Le Monde izveštava o mnogim govornicima na konferenciji koji ovu inicijativu nazvali stub javne diplomatije Kosova. Prenosimo vam u celini objavljen tekst u dnevnom listu "Le Monde".

U hotelu na trgu Majke Tereze, 200 učesnika iz celog sveta slušalo je reči predsednice Kosova Atifete Jahjagae koja je otvorila konferenciju. U prisustvu predstavnika verskih grupa na Kosovu, ona je ukazala na mir i jedinstvo koji su mogli da iznenade mnoge prisutne. Tako je pravoslavni iguman  Sava Janjić istakao da "vera nije igrala nikakvu ulogu u izazivanju rata koji je bio krvav na  Kosovu". Poglavar islamske zajednice na Kosovu Ejup Ramadani, pozvao je na "iskorenjivanje ekstremizma, gde god da se krije". Glavni sveštenik na Kosovu Dr. Don Ljuš Đerđi – predstavnik katoličke zajednice, jedne male zajednice, ali sastavnog dela albanskog naroda, rekao je da "niko nije uspeo da slomi versko jedinstvo u zemlji, vrednost koju Kosovo treba da izvozi".

U zaključnom delu ove sesije, bivši glavni rabin Norveške i bivši izraelski zamenik ministra Majkl Melkr (Michael Melchior), podelili su sa učesnicima svoja – jedna od najmoćnijih iskustva u oblasti međuverskog dijaloga. U 2014, dok se pripremao za jevrejski praznik Jomkipur (Yom Kippur) u Izraelu, dobio je informaciju da se ekstremisti pripremaju da izazovu pobunu među jevrejima i muslimanima, koristeći poklapanje datuma za praznik Kurban bajram – s jedne strane posta, i svečanosti sa druge. Saznavši za ovu  pretnju, kontaktirao je lokalne imame, sa kojima su zajedno uspeli da spreče krvoproliće. U zaključku, rabin Melkr je rekao da su "vere najveća NVO na svetu".

Posebnost ove konferencije bila je fokusiraju na pronalaženje rešenja u borbi protiv mržnje na Internetu. Izvršni direktor za politike proizvoda na Fejsbuku, Monika Bikrt (Monika Bickert), imala je sveobuhvatnu prezentaciju o strategijama najveće društvene mreže na svetu u ovoj oblasti. Ona je u svom izlaganju govorila na koji način mladi ljudi mogu da postanu aktivisti mira – pod vođstvom zamenika ministra spoljnih poslova Petrita Seljimija. U stvari, ovaj događaj je jedan od stubova "digitalne diplomatije" Kosova koje želi da model sekularnog društva sa muslimanskom većinom prenese širom sveta..

Male grupe mladih aktivista bili su deo rasprave, kao oni iz francuskog udruženja "Coexister" ("Suživot") i koji su došli na Kosovo da dele svoja iskustva sa mladim i drugim akterima, uključujući i veliki broj Amerikanaca. Među pitanjima našlo se i ono o ulozi i odgovornosti medija u smislu znanja  i prezentacije koje čine religije. Stoga treba napomenuti da procena posvećenosti medija u ovoj oblasti nije uvek bila povoljna za "četvrtu vlast". Važna tema za njih je da se spreče ekstremisti u pronalaženju argumenata za 'svoju stvar'.

Link sa tekstom: http://www.lemondedesreligions.fr/actualite/le-symbolique-kosovo-organise-sa-4e-conference-interreligieuse-01-07-2015-4841_118.php

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.