Engel: Kosovo da "bira između dva zla" – Specijalni sud ili sud UN

"Između dva loša rešenja – Specijalni sud, ili sud UN-a – između dva zla, Kosovo treba izabere manje zlo, a to je formiranje Specijalnog suda od strane lokalaca, a ne da to ostane na UN-u," rekao je američki kongresmen, odnosno kako navodi Koha ditore – "poznati lobista za pitanje Kosova" – Eliot Engel, u intervjuu za ovaj kosovski list. On je govorio o Specijalnom sudu kao o "bolnoj" neophodnosti, dodajući da zna da to nije fer, ali i da "Kosovo mora da dokaže da nema šta da krije", te i da će "suda biti, ali će on biti, ili kosovski, ili međunarodni sud."

Pročitajte još:

Džejkobson: Neusvajanje amandana – korak nazad za Kosovo ka izolaciji

Duboko smo razočarani

Nisu izglasani amandmani: "Najvažnije, sačuvan je suverenitet zemlje, a sve drugo je irelevantno"

Izveštaj Dik Martija

"Znam da ovo nije fer, rekao je on, ali je dodao da ipak Kosovo mora da dokaže da nema šta da krije," navodi Koha.

A na pitanje kako je video događaje u vezi sa tim da kosovski poslanici nisu usvojili amandmane na kosovski ustav, potrebne za formiranje Specijalno suda, Engel je odgovorio:

"Bio sam razočaran, jer ako planirate da Kosovo krene napred, mora pozitivno da bude uspostavljeno. Razumem da je Specijalni sud veoma teška stvar da se uradi, tako da shvatamo i cenimo protivljenje mnogih ljudi. U isto vreme, znam da Evropska unija, Sjedinjene Države i druge zemlje koje su prijatelji Kosova, misle da će blokada Specijalnog suda omesti put Kosova ka integraciji u EU i članstvo u međunarodnim organizacijama. Postavlja se pitanje da li treba, ili ne da postoji sud. Suda će biti, ali će on biti ili kosovski, ili međunarodni sud. Ako ovde ne bude postojao specijalni sud, ne sumnjam da će ga formirati UN. Ako se to dogodi, bilo bi veoma teško za Kosovo, jer veći broj zemalja nije prijateljski za Kosovo."

On je dalje dodao:

"Ljudi kažu, i to s pravom, šta će Kosovu sud, kada imaju EULEX i druge organizacije koje su ovde i koje mogu da istražuju? Razumem frustracije. Ali u UN-u, gde Kosovo nije članica zbog blokiranja od strane Srbije i Rusije, tamo je neprijateljska atmosfera za Kosovo. Na to bih rekao – između dva rešenja, teškog, ili lošeg – Specijalnog suda, ili suda UN-a, mislim da je mnogo bolje da bude Specijalni sud. Kosovo mora da traži istinu i krene napred."

Engel je i još jednom istakao da ukoliko kosovski poslanici ponovo ne izglasaju ustavne amandmane, UN će u tom slučaju formirati sud.

"U suprotnom, to će biti sud UN-a i to je loša stvar za Kosovo," rekao je on. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.