Seljimi: Tači i Vučić od sagovornika prerasli u saradnike

Redžep Seljimi
FOTO: KTV

Poslank Redžep Seljimi iz redova Samoopredeljenja uveren je da postoji plan koji je sačinjen od strane srpskog i kosovskog predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. U emisiji „Izveštaj“ na KTV rekao je da sporazum ima tri tačke preko amnestije za ratne zločine, i amnestije Tačija od strane Specijalnog suda do rešavanja pitanja Severa. Seljimi ujedno predlog za rušenje Kurtijeve vlade vidi kao otvaranje puta za sporazum sa Beogradom i Tačijev drugi mandat, prenosi prištinska Koha.

Ovim sporazumom je predviđena „amnestija ratnih zločina koje je počinila Srbija“, a za šta će, kako je rekao Seljimi, Specijalni sud amnestirati Tačija, prenosi prištinska Koha.

Seljimi je u emisiji „Izveštaj“ na KTV-u rekao da su se Tači i Vučić od nekadašnjih sagovornika pretvorili u saradnike.

„Od sagovornika su postali saradnici, sarađujući na planu. U pozadini imaju jednog staratelja koji im to donosi i na žalost pokazuje se koji je plan. Sporazum, prema staratelju Tačija, treba da ima tri elementa. Treba da obuhvati Specijalni sud i njegovo raspuštanje, zatim amnestiju za obe strane i na kraju rešenje pitanja Severa.

„Veoma sam siguran da u tome ima istine, ali moram da potvrdim da li je Tači pristao na amnestiranje Srbije za sva krivična dela pod uslovom da njega amnestira sud koji je sam formirao“, dodaje Seljimi.

On navodi da je Kosovo u „velikoj opasnosti ukoliko se pokuša da se finalizuje sporazum“ sa Beogradom, uz naznaku da se „sve radi za dobrobit jednog čoveka“.

„To bi trebalo da zabrinjava više od izjave osobe kao što je Škeljzen Gaši, koji je bio savetnik a danas više nije“, dodao je Seljimi.

Samoopredeljenje je stranka koja je često optuživala Tačija da u dogovoru sa Vučićem radi na „prekrajanju granica“, „razmeni teritorija“ „korekciji granica“ ili „razgraničenju“ – što je termin koji češće koristi predsednik Srbije.

Upravo zbog toga navodi da je „spas za Kosovo bila pobeda Samoopredeljenja na poslednjim izborima“.

Predlog za rušenje vlade – kako bi se otvorio put za sporazum sa Beogradom i Tačijev drugi mandat

Šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja navodi da se predlogom za rušenje vlade otvorio put za sporazum sa Beogradom i drugi mandat kosovskog predsednika, Hašima Tačija.

„Kao jedna karika da, mislim da je poenta inicijativa za izglasavanja nepoverenja zbog dva glavna razloga: Da bi se otvorio put, ne razgovorima, taksa (ukidanje) je tražena da bi se otvorio put sporazumu. Dakle, oni nisu tražili da se nastavi dijalog, reč dijalog za njih je podrazumevala sporazum. Predsednik je zahtevao da se ukinu takse i da se odmah potpiše sporazum. Drugi razlog se odnosi na drugi mandat Tačija“, rekao je Seljimi.

Sa druge strane, navodi da ni jedno ni drugo ne bi moglo da se dogodi ukoliko bi Kurti bio na čelu vlade.

„Ne bi moglo da se dogodi da Tači osvoji drugi mandat i postigne se dogovor. To je dovoljan razlog da se Tači i Mustafa slože da daju i uzimaju jedni od drugih“, poručio je Seljimi, dodajući da se to upravo vidi kroz još uvek nezvanične najave o tome da će Tači dati mandat za formiranje nove vlade Isi Mustafi, to jest LDK.

Precizira da se time krši kosovski Ustav.

Seljimi dodaje da Samoopredeljenje čeka da Tači zvanično uputi pismo LDK kojim od njih traži da predlože mandatara za sastavljanje vlade kako bi se obratili Ustavnom sudu.

„Do sad pisma ili dekreti nisu objavljeni… Bilo kako bilo, nećemo ćutati. Jedna od stvari koju ćemo učiniti je da se obratimo Ustavnom sudu, ali čekamo da se nešto napiše. To naravno neće biti jedina aktivnost, ali čekaćemo“.

Ova stranka najavila je juče da će se obratiti Venecijanskoj komisiji ukoliko Tači zatraži od bilo koje druge stranke da formira vladu.

Seljimi: Neki se pretvaraju da su zabrinuti za OVK, ali nisu takvi bili kada su formirali Specijalni sud

Seljimi je ujedno komentarisao izjavu bivšeg savetnika kosovskog premijera, Škeljzena Gašija, koja je u kosovskoj javnosti izazvala lavinu negativnih reakcija – da su pripadnici OVK činili zločine protiv manjina.

Seljimi precizira da se ne slaže sa tim navodima, da nije želeo da se bavi time jer je Kurti dao epilog svemu smenivši Gašija sa mesta savetnika.

Ujedno smatra da je reakcija građana bila ispravna, ali i dodaje da se to koristi i za političke svrhe.

Seljimi se priseća kada je današnja opozicija glasala za formiranje Specijalnog suda koji se bavi zločinima OVK.

„Neki krugovi se pretvaraju da brinu zbog OVK, a nisu bili kada je formiran Specijalni sud“, poručio je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.