Seljimi reaguje na Dačićevu izjavu: Kosovo za učlanjenje

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi, odbacio je izjavu ministra spoljnih poslova Srbije, Ivice Dačića, da je Organizacija Ujedinjenih nacija odbila zahtev Kosova za članstvo u UNESCO.

Seljimi je za radio Slobodna Evropa izjavio da su takve izjave potpuno netačne.

Prema njegovim rečima, očekivanja su da će u oktobru Izvršni odbor UNESCO-a dati pozitivnu preporuku za članstvo Kosova u UNESCO.

Seljimi je naglasio da ovo Srbija dobro zna, ali da pokušava da napravi propagandu i da zamagli situaciju.

"UN nisu odbile zahtev Kosova, jer Kosovo nije podnelo zahtev u UN. UN su odbile da budu posrednik u komunikaciji između Pariza i Prištine, koje su sada otvorile nova vrata za direktnu komunikaciju između Kosova i UNESCO-a. Nema sumnje da će se o zahtevu Kosova raspravljati u izvršnom odboru u oktobru," rekao je Seljimi.

Zvanični odgovor iz ove kancelarije Vlade Kosova usledio je nakon izjave ministra spoljnih poslova Srbije, Ivice Dačića, koju su preneli srbijanski mediji da su Ujedinjene nacije već odbacile zahtev Kosova da se pridruži UNESCO.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.