Seljimi: Ministrima odbrane i unutrašnjih poslova Srbije još 2016. zabranjen ulaz na Kosovo

petrit selimi
FOTO: Info-ks

Vest je ažurirana.

Svim ministrima odbrane i unutrašnjih poslova Srbije po službenoj dužnosti je zabranjen ulazak na Kosovo još od 2016. Ovu informaciju podelio je danas Petrit Seljimi koji tvrdi da je u svojstvu ministra spoljnih poslova lično potpisao zabranu, nakon što su beogradski mediji jutros javili da je ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu i delegaciji vojnog zdravstva zabranjeno da posete Kosovo i Metohiju.

U međuvremenu, slične informacije stižu iz sadašnje administracije kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, odnosno šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Zuberaj, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da Vulin „nema šta da traži na Kosovu sve dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu“.

„Ovaj zahtev  je provokacija i zbog toga što je Vlada Srbije upoznata sa time da je ministru odbrane zabranjena bilo kakva poseta Kosovu“, dodao je on, prenosi Beta.

Kako je iz kabineta ministra odbrane navedeno, Vulin, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić, načelnik VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević i načelnik Sektora za lečenje Nenad Ratković, planirali su da posete Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici.

Međutim, iz Prištine im je stigao odgovor da „nisu u mogućnosti da pozitivno odgovore na zahtev“, čime se „još jednom pokazalo da Ramuš Haradinaj laže“, navodi se u saopštenju.

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi, reagovao je na ovu vest.

„Srpski ministar odbrane Vulin, poznat po korišćenju pogrdnog, rasističkog jezika kada se obraća Albancima, žali se da mu nije dozvoljeno da uđe na Kosovo. Svim srpskim ministrima odbrane i unutrašnjih poslova po službenoj dužnosti zabranjen je ulazak na Kosovo. Znam to jer sam potpisao zabranu“, napisao je Seljimi na svom Tviter profilu.

Početkom meseca, Jetljir Zuberaj, savetnik ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija, je na Fejsbuku napisao da je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova donelo odluku da zabrani ulazak na Kosovo svim srpskim zvaničnicima zbog pretnji i napada na Severu, kao i drugih problema, prenela je Koha.

Kako je 2016. izvestio prištinski Zeri, Seljimi je ovu odluku potpisao „u toku predizborne kampanje“, a zabrana ovim ministarstvima je izrečena „zbog prikrivanja ratnih zločina“.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Poznanju da joj je kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao da je vest o zabrani ulaska srpskim zvaničnicima na Kosovo lažna.

Da odluka o zabrani ulaska zvaničnika Srbije na Kosovo nije doneta od strane Vlade Kosova, u izjavi za RSE potvrdila je u međuvremenu i portparolka Vlade Kosova, Donjeta Gaši. 

Vulin: Raskrinkali smo još jednu laž Ramuša Haradinaja

U međuvremenu, ministar odbrane, Aleksandar Vulin je u izjavi za RTS podsetio da je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, srpskoj premijerki rekao da je vest o zabrani poseta srpskih zvaničnika Kosovu lažna, što se na primeru njegove planirane posete takođe ispostavilo kao laž, smatra Vulin.

„Ja ću vas podsetiti da je on našoj premijerki rekao da nije tačno da je zabranjeno zvaničnicima Republike Srbije da dolaze na prostor Kosovo i Metohiju. Evo još jednu laž smo raskrinkali, još jedna laž se pokazala i još jedno kršenje svih sporazuma se pokazuje“, naveo je Aleksandar Vulin, podsećajući i na veće primere kršenja Briselskog sporazuma, kakav je formiranje ZSO.

„Hašim Tači je otvoreno rekao da je slagao kada je potisao Briselski sporazum i da mu ne pada napamet da ispuni svoju reč i da mu ne pada na pamet da ispoštuje svoj potpis. Ramuš Haradinaj i njegova vlada su još jednom dokazali da su lažovi i da ne žele Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Oni hoće teritoriju, oni hoće zemlju, oni hoće bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, ali neće srpske lekare u toj bolnici“, rekao je Vulin.

Dodao je da delegacija lekara sa VMA koja je trebalo da poseti mitrovički KBC to čini već šest godine. Pored Mitrovice, posećivali su i Gračanicu gde su pomagali „i Srbima i Šiptarima“, ponovio je ministar odbrane izraz za Albance koji oni doživljavaju snishodljivim i uvredljivim.

Inače, upravo zbog kontinuirane upotrebe reči „Šiptar“ u njegovim javnim istupima i onoga što Albanci doživljavaju kao govor mržnje, ministara Vulina je tužio Ragim Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

„Oni hoće bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, ali neće srpske lekare u toj bolnici. Oni hoće bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, ali neće da dođu lekari s VMA koji već šest godina, otkako sam ja bio direktor Kancelarije za KiM, dolaze i svojim znanjem pomažu ljudima“, naveo je ministar.

„E takvim ljudima su oni zabranili da uđu na prostor Kosova i Metohije“, rekao je Aleksandar Vulin.

Pročitajte još:

EKSKLUZIVNO: Seljimi zabranio ulazak srpskim ministrima odbrane i policije (DOKUMENT)

Vulinu nije dozvoljeno da poseti Kosovo

Kosovsko MSP je odlučilo da zabrani ulaz na Kosovo svim srpskim zvaničnicima

Reakcije na zabranu posete srpskih zvaničnika Kosovu

Brnabić: Haradinaj mi je rekao da je lažna vest da su srpskim zvaničnicima zabranjene posete Kosovu

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.