Selaković: Žrtava je bilo na obe strane, svi činili zločine; Gervala: Svi znaju ko je bila genocidna strana

Selaković Grevala

Sednicu Saveta Bezbednosti UN-a posvećenu šestomesečnom izveštaju UNMIK-a na samom kraju obeležili su suprotstavljeni stavovi Beograda i Prištine o tome ko je kriv za sukob 1999, da li se dogodio genocid ili ne, koliko je žrtava bilo, sa koje strane, i optužbe da druga strana „laže“.

„Ne može da se porekne da su sve strane činile zločine i da je bilo žrtava na obe strane“, poruka je srpskog predstavnika, nasuprot prištinskog: „Svi koji nas slušaju, znaju ko je bio agresor devedesetih, svi znaju ko je bila genocidna strana“. 

Nakon što je ranije danas generalni sekretar UN-a, Antonio Gutereš, predstavio svoj izveštaj, svoje viđenje izneli su ministri spoljnih poslova Srbije i Kosova, Nikola Selaković, odnosno Donika Gervala Švarc, kao i predstavnici drugih zemalja. Takođe, reči su na samom kraju ponovo zatražili predstavnici Beograda i Prištine.

Selaković je u svom drugom obraćanju reagovao na, kako je rekao, više puta ponovljene „lažne tvrdnje“ od strane predstavnice Prištine, a povodom toga da je 20.000 Albanki silovano tokom rata.

„Očigledni su pokušaji privremenih institucija na Kosovu i Metohiji da stvore narativ o masovnom silovanju Albanki i da koriste propagandu i laži u svoje svrhe“, kazao je Selaković.

Podsetio je na to da UNMIK-ov izveštaj koji je danas predstavljen, sadrži podatke Komisije kosovske vlade za priznavanje i verifikaciju statusa lica koja su doživela seksualno nasilje na Kosovu.

„Naznačeno je da je još od uspostavljanja Komisije 2018. godine do danas 1.414 prijava predato od kojih je 912 prihvaćeno. Zašto predstavnica Prištine nastavlja da ponavlja da je 20.000 Albanki silovano, dok ne pominje žrtve srpske nacionalnosti“?!

Selaković je podcrtao da Srbija osuđuje svaki vid seksualnog zločina tokom ratnih konflikta i da je posvećena da se dođe do pravde za sve žrtve.

„Broj žrtava svakako ne umanjuje stravičan efekat ove vrste nasilja prema svakoj žrtvi individualno. Ali takođe, spekulacija brojkama ne doprinose pravdi i vode ka politizaciji i usporava proces pomirenja“, podcrtao je Selaković.

On navodi da je očigledno da je bilo žrtava tokom konflikta, ali, kako dodaje, na obe strane. Naznačio je da Srbija ima dokaze o brojnim zločinima koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu.

„Preduslov za omogućavanje zaštite prava koje pripadaju svakoj žrtvi je racionalan, dobro argumentovan pristup“, kaže Selaković.

Srpski ministar se osvrnuo i na deo obraćanja Gervale o „priznavanju genocida počinjenog od strane Beograda“.

„Želim samo da istaknem da će samo uspeti da dokažu da Priština nastavlja sa kampanjom propagande širenja mržnje i otvorenog neprijateljstva prema Srbima“, tvrdi Selaković.

Kroz izjave koje daju na dnevnom nivou, oni žele da prikažu da je Srbija kriva za sve i da je genocid počinjen prema Albancima, sve sa ciljem da sakriju svoju odgovornost za počinjene zločine

Selaković takođe dodaje da se nada da će Specijalizovano tužilaštvo u Hagu goniti optužene što je pre moguće „čime će se objasniti kosovskim Albancima ko su taoci od onih koji šalju provokativne i teške poruke, šta se tačno dogodilo„.

Podcrtao je da su najveće žrtve u kosovskom konfliktu nedužni civili koji su ubijeni – nezavisno od toga da li su u pitanju Srbi, Albanci, ili druge nacionalnosti.

Sa druge strane, Selaković dodaje da, iako postoje različita gledišta, „ne može da se porekne da su sve strane činile zločine i da je bilo žrtava na obe strane“.

„Upravo zbog toga je važno osuditi sve zločine i da se saoseća sa svim žrtvama“, dodao je.

Srpski ministar spoljnih poslova podcrtava da svi koji znaju definiciju reči genocid, shvataju ujedno da ga Srbija nije počinila.

„Srbi su zapravo bili žrtve projekta izgradnje takozvane države kosovskih Albanaca. Projekat koji se zasniva na opasnoj ideji etnički čiste teritorije, čemu svedoče više od 200.000 Srba sa Kosova i Metohije koji i dan danas nisu u mogućnosti da se vrate svojim domovima“, rekao je Selaković.

On je na kraju svog govora podcrtao da je pre rata u Prištini bilo više od 40.000 Srba, a da je sada tamo samo 20. U Peći je bilo 17.000 Srba – sada samo nekoliko monahinja u Pećkoj Patrijaršiji. U Prizrenu je bilo 12.000 Srba, sada ima 17 porodica. U Uroševcu je bilo 10.000 Srba, a danas samo jedna porodica – sveštenika.

„Uvereni smo u to da se civilizovan i savremeni svet neće složiti sa prikrivanjem njihovih zločina i da će im poslati jasnu poruku da moraju preduzeti odgovornost za svoja dela.

Gervala: Svi znaju ko je bio genocidna strana

Nakon Selakovićevog izlaganja, oglasila se kosovska ministarka spoljnih poslova, optuživši srpskog ministra za širenje propagande.

„Jednostavno ne pomaže da se nastavlja sa propagandom. Trebalo bi da budete otvoreni za istinski i direktan razgovor o tome šta se dogodilo. To će nam pomoći u budućnosti mnogo više“.

Poručila mu je da će samo istina pomoći Srbiji da ima dobre odnose sa komšijama na Balkanu.

„Svi koji nas slušaju, znaju ko je bio agresor devedesetih, svi znaju ko je bila genocidna strana u agresiji devedesetih. I ponoviću vam, samo istina gospodine Selakoviću. Samo će istina dati šansu vašoj zemlji da krene napred“, zaključila je.

Sve o današnjoj sednici Saveta Bezbednosti pročitajte u:

Gutereš izveštava SB UN o situaciji na Kosovu – izbori uredni, dijalog presudan, situacija bezbedna uz manje incidente

Selaković: Trajni mir jedino bez maksimalističkih zahteva i insistiranja na potpunom poniženju druge stranePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.