Incident u Klokotu: Srbi protestovali zbog lokacije za zakopavanje svinja, KP ih fizički sklanjala

policija građani incident klokot
FOTO: Meštani Grnčara

U selu Grnčar u Opštini Klokot danas je došlo do incidenta između građana i pripadnika Kosovske policije. Meštani Grnačara, nezadovoljni time što je, kako tvrde, u neposrednoj blizini sela određena lokacija za zakopavanje svinja koje su uginule usled afričke kuge, blokirali su put, a službenici KP ih fizički sklanjali. I dok društvenim mrežama kruže snimci ovog događaja, iz policije poručuju da nemaju izveštaja o bilo kakvom incidentu, ali i potvrđuju da su pružali podršku u prevoženju uginulih životinja.

Prvi slučaj afričke kuge na Kosovu registrovan je prošlog meseca u opštini Klokot.

Iz Agencije za hranu i veterinu potvrdili su tada da su izašli na teren radi dijagnostičkih istraživanja na farmi, uzimanja uzoraka i izolacije farme, ali i da su vršili eutanaziju životinja i osnovali krizni štab koji je odgovoran za upravljanje situacijom.

Mediji su u narednom periodu izveštavali o naknadnim eutanazijama, i sve većem broju zaraženih svinja.

Pozivajući se na svoje navode, RTV Puls je danas javio da je u međuvremenu pronađena lokacija za zakopavanje uginulih svinja, te da je počelo odnošenje životinjskih ostataka.

Našem portalu večeras se javilo više meštana sela Grnčar, navodeći da je upravo u ovom selu iskopana rupa s ciljem zakopavanja zaraženih svinja koje su uginule.

Jedan od njih, Dušan Marinković, kaže da meštani nisu bili upoznati sa tim sve do juče kada je, kako objašnjava, došao bager i počeo da kopa rupu na, tvrdi dalje, svega nekoliko stotina metara od kuća.

„Jutros su tamo došli sa kamionom i iskrcali jednu prikolicu sa uginulim svinjama“, navodi Marinković.

Meštani su se potom okupili i blokirali put koji upravo vodi do iskopane rupe, revoltirani odabirom lokacije, a plašeći se potencijalne zaraze.

Naglašava da su tamo zatekli pripadnike Kosovske policije.

„Kada su se građani pobunili, policija im je tokom protesta rekla da je gradonačelnik pristao i bio upoznat sa lokacijom na kojoj će svinje biti zakopane“, tvrdi Marinković.

Naglašava da je deo građana u popodnevnim satima otišao do kancelarije gradonačelnika koji im je, kako tvrdi, kazao da mu je „prošlo radno vreme“, ali i da „on ništa ne zna“.

KoSSev portal je večeras pokušao da stupi u kontakt sa gradonačelnikom Klokota, Vladanom Bogdanovićem putem broja koji su nam dostavili meštani.

Vlasnik ovog broja nije se javljao na telefon do objavljivanja vesti, dok ujedno nije odgovorio na SMS poruke koje smo mu uputili.

Marinković dodaje da su se građani potom okupili u većem broju kako bi ojačali blokadu puta, a usled nezvaničnih saznanja da će biti dopremljen novi kamion sa uginulim svinjama. Meštani veruju da se barem još četiri kamiona sa telima uginulim životinjama nalaze u neposrednoj blizini.

„Kada su građani poručili policiji da sve to šteti životnoj sredini, da će polje biti zagađeno, a pogotovu zbog toga što se u neposrednoj blizini nalaze dva izvora kisele vode u privatnom vlasništvu, oni su im poručili da oni o tome ne odlučuju već da je ‘potpisao neko drugi'“, kazao je Marinković koji je prisustvovao današnjem protestu.

Naglašava da je na početku protesta bilo svega nekoliko pripadnika Kosovske policije i da je situacija bila mirna, te da je potom stiglo pojačanje.

„Oni su posle nekog vremena napali građane i sklanjali su ih sa puta kako bi se nastavilo sa aktivnostima“, rekao je Marinković.

Građani su se u međuvremenu i razišli, ali je potom, uz pratnju policije, navodno prebačen još jedan tovar uginulih svinja u pravcu iskopane rupe.

Na snimcima današnjeg incidenta koji su dostavljeni našem portalu vidi se više službenika Kosovske policije sa jedne strane, dok su sa druge građani.

U jednom trenutku došlo je do rasprave, nakon čega su meštani u znak protesta legli na asfalt, a službenici ih povlačili i sklanjali sa puta.

Portparol Kosovske policije za region Gnjilana, Ismet Hašani, sa druge strane, u večerašnjoj izjavi za KoSSev kaže da nije dobio nikakav izveštaj u vezi sa incidentima između građana i policije u ovom selu u opštini Klokot.

On je, međutim, potvrdio da je policija bila angažovana u pružanju podrške Agenciji za hranu i veterinu u vezi sa prevoženjem uginulih svinja koje su bile zaražene afričkom kugom.

„Nemam informacije da je došlo do problema i sukoba. Imam informacije da je policija pružala podršku i bila na licu mesta kada je Agencija za hranu i veternu zatražila od patrole da budu prisutni dok se ne pokopaju svinje“, kazao je za KoSSev Hašani.

On nije imao saznanja da li će se i sutra nastaviti sa aktivnostima u vezi sa prevoženjem uginulih svinja, odnosno da li je od policije zatraženo da pruža podršku.

KoSSev portal se večeras ujedno obratio Agenciji za hranu i veterinu sa upitom o broju uginulih svinja, ali i odlukom o lokaciji za njihovo zakopavanje, odnosno da li će sa aktivnostima nastaviti i u narednim danima.

Odgovor nam do objavljivanja ove vesti nije stigao.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.