SafeJournalists: Upućene pretnje smrću novinaru Danas-a

FOTO: KoSSev

Novinar dnevnog lista Danas, Vojin Radovanović, dobio je pretnju smrću na Instagramu, saopštio je SafeJournalists. U jeku napada i targetiranja pojedinih medija, kako u Beogradu, tako i na Severu Kosova, iz ove mreže poručuju da je svaki napad na novinare zapravo napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Radovanoviću je, kako navode, stigao komentar na priču (story) na Instagramu u kojoj je objavio saopštenje Udruženja novinara Srbije o napadu na njega od strane nepoznate osobe koji se desio krajem juna.

U saopštenju UNS-a se navodi da je prošlo mesec dana od napada, a da policija nije saslušala predloženog svedoka.

„Kao reakcija na ovaj stori, sa naloga selidbeiprevozz Radovanoviću je upućena poruka: ‘Tebe treba ubiti za primer gle kakav si'“, navode iz SafeJournalists-a.

Pretnja je odmah prijavljena tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Vojin Radovanović za SafeJournalists mrežu rekao je da još od srednje škole, kada je pokrenuo svoj podkast, dobija sijaset uvreda, od kojih su mnoge bile i govor mržnje.

„Kod sebe sam izgradio to da sve to primim sa jednim velikim – ‘pa šta’. Nakon fizičkog napada sam potpuno izgubio i ono malo iluzije da bezbednost novinara u Srbiji uopšte postoji. A davno sam osvestio sebi da će se napadi i pretnje ove vrste kad tad desiti. Očekivao sam ih. Pretnja je stigla sa poslovnog naloga preduzeća za selidbe, stoji i broj telefona, tako da mislim da tužilaštvu neće biti teško da pronađu ko mi je pretio ‘ubistvom za primer drugima'“, kazao je Radovanović.

Poručuje da je tužilaštvo tu da privede pravdi one koji prete i napadaju „za primer drugima koji imaju iste namere“.

„Nereagovanjem i nesankcionisanjem takvi se samo ohrabruju”, zaključio je Radovanović.

Pravnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Rade Đurić, sa druge strane, kaže da i dalje postoji veliki problem sa pretnjama koje se upućuju onlajn putem.

„Veliki deo ovih pretnji ostaje van procesuiranja jer nema odgovarajućih dokaza da su izrečene direktne pretnje. S druge strane, oni koji ih izriču ostaju van domašaja jer se njihov identitet utvrđuje veoma teško”, naglasio je Đurić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pozvala je tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da što pre pronađe osobu koja je novinaru uputila pretnje smrću i adekvatno je kazni.

Apeluju na institucije da ozbiljno shvate ovakve vrste pretnji i na iste odmah odreaguju.

Takođe su obavestili relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o slučaju.

Pretnje novinaru Danas-a stižu u jeku objavljivanja video klipova i drugih sadržaja na društvenim mrežama u kojima se targetiraju novinari. Krenulo se sa „spotovima“ protiv medijskih radnika United media, zbog čega su novinarska udruženja izašla sa osudama i iskazala zabrinutost.

Ujedno su pozvali predstavnike vlasti da targetiranja novinara osude, a to je učinila i predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever.

U međuvremenu su usledile i pretnje i targetiranja pojedinih medija na Kosovu koji izveštavaju na srpskom a pre svega portala KoSSev, koje je započeto u Telegram kanalu “Zečevi sa Kosova i Metohije” u kome se kroz više objava i videa ovi mediji spominju kao “neprijatelji srpskog naroda i Srbije koji su pod uticajem NATO-a i Zapada”.

Osuda je u međuvremenu stigla iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije koje je iskazalo zabrinutost, ali i podsetilo da ovo nije prvi slučaj ozbiljnog targetiranja i pretnji novinarima portala KoSSev.

Sinoć se, međutim, ponovo nastavilo sa targetiranjem novinara televizija N1 Nova S, objavljivanjem još jednog spota na društvenim mrežama u kojem se oni predstavljaju kao protivnici napretka, promoteri neistina i manipulatori, uz poruku građanima da se „odupru tom medijskom teroru“.

Pročitajte još:

Nakon spota protiv novinara u Srbiji ‘stigao’ spot i protiv medija na Severu, reagovao NUNS

Predsednica EFJ pozvala predstavnike vlasti u Srbiji da poštuju novinarePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.