Šef EULEX-a upozorio nakon negativne kampanje protiv novih srpskih KP policajaca: Bilo kakva vrsta zastrašivanja neprihvatljiva!

FOTO: Tviter/EULEX

Neposredno nakon što su cirkularnim javnim sadržajem, koji je inicijalno objavljen na jednoj od medijskih stranica na Telegramu, prikazane fotografije i puna imena i prezimena petoro navodnih novih srpskih pripadnika Kosovske policije u Severnoj Mitrovici, uz izrazito negativan sadržaj, oglasio se novi šef EULEX-a, koji dolazi iz jedinica italijanskih karabinjera – Đovani Pjetro Barbano.

„Veoma sam zabrinut zbog medijskih izveštaja u vezi sa pretećim porukama protiv novoraspoređenih kosovskih policajaca iz nevećinskih zajednica. Bilo kakva vrsta zastrašivanja je neprihvatljiva, i naglašavam važnost Kosovske policije da odražava i predstavlja celokupno stanovništvo Kosova“, naveo je on.

Barbano se inače danas po prvi put, od kada je stupio na dužnost, zvanično sastao sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svećljom.

Šta se dogodilo?

Juče je naš portal objavio da je severna policijska stanica dobila 74 nova policajca, svi iz nealbanskih zajednica. Više od polovine – 45 su Srbi, 16 je Bošnjaka, tri Turčina i 8 pripadnika iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice. Vest su uskoro preneli, odnosno javili i drugi mediji, u Beogradu i Prištini.

Ovi policajci su deo grupe od 418 svršenih kadeta Kosovske policije. U toku je i novi konkurs za prijem novih policajaca, koji je početkom ovog meseca raspisan u svim regionima, uključujući i na Severu – traje do sutra.

Na ceremoniji završetka šestomesečne obuke nove klase policajaca, koja je održana pretprošle nedelje u Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti naglasio je da je ova služba „najpouzdanija institucija na Kosovu, koja je nastavak Oslobodilačke vojske Kosova“.

Kosovski premijer je i danas čestitao policajcima stupanje na novu dužnost, ali se preko društvenih mreža srpskih korisnika pokrenula drugačija kampanja.

Mladi Srbi se žigošu kao oni koji su „prodali veru za večeru“, i da „čast i i bruka žive dovijeka“.

Napravljena je paralela – da dok se „naša braća hapse, otimaju, i tuku u šiptarskim kazamatima“, ova grupa Srba ide na obuku u Južnu Mitrovicu.

U tekstu koji se cirkularno od juče širi mrežama, sa potpisom „buntcg“, osim fotografija i punih imena i prezimena, upozoravajućim tonom je navedeno da ovo „nije potpuni spisak“.

Upravo sadržaj sa telegram stranice Bunt bila je jedna od glavnih vesti tokom dana u medijima na albanskom.

„Ne biste verovali broj spiskova i broj ljudi na njima koje posedujemo. Spiskovi i brojevi samo rastu a dani kada će svi oni biti iskorišćeni se bliže“, deo je ovog teksta sa napomenom, da će u „dogovoru sa narodom sa KiM“, odlučiti da li će objaviti i ceo spisak.

Potpisujući tekst da je „Mnogo jaka ova služba narodna, ni jednog izroda ne izostavlja“, informacije sa otkrivanjem identiteta mladića i devojaka, usledile su tek kada su mediji objavili da su novi policajci stupili na dužnost; dakle, nakon što su se mladići i devojke prvo prijavili na konkurs, bili selektovani, pohađali šestomesečnu obuku, i pre dve nedelje imali ceremoniju diplomiranja u Prištini, koja je uživo prenošena.

Početkom novembra 2022, i tada ispred kamera, Srbi koji su deset godina bili u službi Kosovske policije, odnosno, koji su se integrisali u kosovski MUP iz srpskog MUP-a, skinuli su uniforme sa grbom Republike Kosovo koje su do tada nosili, uz poruku svog šefa operative: „Doneli smo odluku da stanemo uz svoj narod. Dosta je bilo!“

Aleksandra Filipovića i decenijski, prvog čoveka regiona Sever Kosovske policije – Nenada Đurića, predsednik Srbije je tada ubrzo odlikovao visokim srpskim odlikovanjima.

Kosovski premijer je sredinom ovog meseca izneo podatak da je 547 srpskih policajaca napustilo ovu instituciju, te da naspram toga sada na Severu ima 800 policajaca i to ne samo Albanaca.

Od napuštanja Srba, praktično su njihova mesta popunili albanski policajci iz drugih regiona širom Kosova. Rad redovne policije, međutim, mesecima unazad je u senci prisustva i utvrđivanja specijalnih policijskih jedinica na Severu, sa najmanje četiri baze i više punktova.

Komentar dana Nenada Radosavljevića: Mislim da Srbi treba da budu policija na Severu Kosova Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.