SB UN Dačić: Prisustvo UNMIK-a na KiM-u od vitalnog značaja. Čitaku ponovo traži redefinisanje misije

Srbija je snažno i iskreno posvećena dijalogu sa Prištinom. Odgovoran pristup Beograda potvrđen je "hrabrom političkom odlukom" poslanika Srpske liste da uđu u Vladu Ramuša Haradinaja. Zajednica srpskih opština za nas predstavlja najvažnije pitanje, koje bi trebalo da doprinese unapređenju zaštite interesa Srba – poruke su ministra spoljnih poslova Srbije, Ivice Dačića, na sednici Saveta bezbednosti UN-a u Njujorku. Prištini je uputio poziv da bez odlaganja pristupi uspostavljanju ZSO. Naveo je da je prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom od vitalnog značaja za izgradnju poverenja između zajednica na KiM-u. Predstavnica Prištine, ambasadorka u SAD-u Vljora Čitaku, danas je, međutim, ponovo zatražila redefinisanje misije UNMIK-a i pozvala članice SB UN-a da prorede sednice o KiM-u. Njen zahtev podržali su SAD, Velika Britanija i Francuska. Čitaku je, takođe, poručila i da će Priština sprovesti sve dogovoreno u Briselu. Govoreći o nedavnim izborima na KiM-u, navela je da je Beograd "vršio pritisak" na kosovske Srbe. Šef misije UNMIK-a, Zahir Tanin, koji je predstavio redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN-a Antonia Gutereša o radu UNMIK-a od 16. jula do 15. oktobra – poručio je da se nakon izbornog procesa "završava vreme za izgovore i počinje vreme za akcije".

O prisustvu UNMIK-a

"Prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji, od vitalnog je značaja za izgradnju i unapređenje stabilnosti i bezbednosti, kao i za izgradnju poverenja između zajednica na KiM," ocenio je Dačić. 

Veruje i da će se jačanjem finansijskih i kadrovskih kapaciteta misije omogućiti da se na sveobuhvatan i održiv način sagledaju i rešavaju problemi i izazovi sa kojima se srpsko i nealbansko stanovništvo svakodnevno suočava:

"Želim da ukažem da nesmanjeno prisustvo UNMIK-a pruža neophodnu sigurnost i garancije srpskom i nealbanskom stanovništvu da se, bez straha za svoju i budućnost svojih porodica, aktivno uključe u procese inicirane dogovorima iz Brisela." 

Tanin: Počinje vreme za akcije

Implementacija Briselskog sporazuma i dalje je sporadična, uključujući formiranje ZSO. Sa krajem izbornog procesa na Kosovu završava se vreme za izgovore i počinje vreme za akcije, poručio je danas u Njujorku šef misije UNMIK-a, Zahir Tanin. 

Tanin je kazao da UNMIK igra svoju ulogu i radi da stvori tešnje partnerstvo među svim međunarodnim organizacijama na terenu i svim akterima "u vreme kad se pojavljuje nova dinamika u regionu".

"Cilj UNMIK-a je jasan – održiv mir i šansa za pojedince da ostvare želje i potencijale," kazao je. 

Tanin je ocenio da postoji nedostatak napretka na implementaciji sporazuma o ZSO.

On je naveo da je dijalog između Beograda i Prištine u zastoju, ali i dodao da su znaci političke volje i privrženosti da se napreduje sve evidentniji, javlja Tanjug, prenose mediji u Beogradu.

Govoreći o CEFTA-i, Tanin je rekao da predstavnici Prištine prisustvuju svim sastancima CEFTA-e i da je učešće UNMIK-a ograničeno u skladu sa zahtevima pravnog statuta.

Tanin je naglasio da će UNMIK podržati svaki sporazum koje postignu članice CEFTE da bi radile zajedno.


Zahtev za redefinisanjem UNMIK-a podržali SAD, VB i Francuska. Rusija i Kina protiv

Zahtev Čitaku za redefinisanjem UNMIK-a, ponovo su podržili predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske, dok su protiv bili ambasadori Rusije i Kine. 

"UNMIK je odavno ispunio svoj mandat na Kosovu, nema sumnje da je misija pomogla da Kosovo izgradi demokratske institucije. UN treba da bude ponosna na dostignuće i tu uspešnu priču," rekla je zamenica ambasadorke SAD pri UN Mišel Sison.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja optužio je, sa druge strane, Prištinu za "sabotiranje" sprovođenja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština. 

"Projekat Republika Kosovo očigledno propada," ocenio je. 

Preko 200.000 interno raseljenih lica u centralnoj Srbiji

U prilog tome da obim UNMIK-a i drugog međunarodnog prisustva u KiM-u ne treba menjati govore i podaci da se danas, po rečima Dačića, u Srbiji, van Kosova i Metohije, posle osamnaest godina od uspostavljanja međunarodnog prisustva, još uvek nalazi preko 200.000 interno raseljenih lica koja su bila primorana da napuste KiM.

"Održiv povratak ostvarilo je svega njih 1,9%," dodao je. 

Zanemarljivo mali broj povratnika posledica je, smatra Dačić, neprocesuiranja krivičnih dela kojima se "podstiče rasna, nacionalna i verska mržnja i netrpeljivost, kontinuiteta institucionalne diskriminacije Srba i etnički motivisanih restriktivnih mera, uključujući i arbitrarna hapšenja koja govore o stanju opšte fizičke i pravne nesigurnosti":

"U tom kontekstu, posebno bih ukazao na primere hapšenja Srba na jugu KiM pod lažnim optužbama, sa krajnjim ciljem nezakonitog oduzimanja njihove imovine od strane uzurpatora." 

Očekujemo da će se protiv osumnjičenih za zločine počinjene prema Srbima i drugim nealbancima voditi kredibilni sudski postupci

Međunarodna zajednica mora da uloži dodatne napore kako bi se na KiM-u, dodao je, izgradilo društvo gde će se poštovati vladavina prava, kreirali uslovi za efektivno, nepristrasno i kredibilno procesuiranje ratnih zločina i rasvetlila sudbina nestalih.

"Polazeći od činjenice da je konačno u potpunosti definisan pravni okvir za pokretanje i vođenje odgovarajućih postupaka pred Specijalnim sudom za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, očekujemo da će se, bez daljeg odlaganja, protiv svih osumnjičenih lica za zločine počinjene prema Srbima i drugim nealbancima na KiM, pokrenuti i voditi kredibilni sudski postupci," istakao je takođe.

Odgovoran pristup srpske strane potvrđen hrabrom političkom odlukom poslanika Srpske liste da uđu u Vladu Haradinaja

Ministar spoljnih poslova Srbije naveo je i da je Srbija, kao i do sada, snažno i iskreno posvećena dijalogu između Beograda i Prištine koji se vodi uz posredovanje EU:

"Bez obzira na brojne sumnje, kritike i izazove sa kojima smo se u ovom procesu suočavali, Srbija je demonstrirala konstruktivnost i spremnost za iznalaženje kompromisnih rešenja koja nisu ni laka ni jednostavna. Ovakav pristup potvrđen je implementacijom sa naše strane niza preuzetih obaveza u dijalogu, među kojima i nedavno realizovane integracije sudija i tužilaca u pravosudni okvir pokrajine." 

Odgovoran pristup srpske strane potvrđen je, ocenio je, i hrabrom političkom odlukom poslanika Srpske liste da nakon održanih kosovskih parlamentarnih izbora, uđu u Vladu Kosova na čijem je čelu Ramuš Haradinaj. 

"Ova odluka potvrdila je još jednom političko jedinstvo Srba na KiM i kontinuitet konstruktivne politike u zaštiti njihovog položaja i interesa. Obrazlažući svoju odluku, predstavnici Srpske liste su saopštili da su uslovi pod kojima su odlučili da učestvuju u Vladi Kosova više nego jasni, da su opredeljeni isključivom potrebom da se zaštite interesi Srba, te da je ključ svih njihovih zahteva formiranje ZSO, zaštita imovine i povratak raseljenih lica," podvukao je. 

Priština da bez odlaganja pristupi uspostavljanju ZSO

Napori Beograda, ipak, smatra Dačić, nisu praćeni istim pristupom druge strane.

"Moram da konstatujem da i danas, posle gotovo četiri i po godine, nema napretka u sprovođenju obaveza preuzetih u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština kao ključnog dela Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa što, na naše iznenađenje, nije ni pomenuto u izveštaju. Uspostavljanje ZSO za nas predstavlja najvažnije pitanje, koje bi trebalo da doprinese unapređenju zaštite interesa Srba na Kosovu i Metohiji," kazao je, takođe. 

Predstavnicima Prištine uputio je poziv da bez odlaganja pristupe uspostavljanju ZSO i izvrše preuzete obaveze kako bi se najvažniji element Briselskog sporazuma konačno sproveo u delo.

"Time bi izjave Ramuša Haradinaja da 'dijalog nema alternativu', kao i da 'dijalog moramo vratiti ljudima, odnosno da je dijalog između naroda, a ne samo između političke elite', dobile na kredibilitetu," kazao je ministar u Vladi Srbije.

Jednostrani potezi Prištine nose sa sobom opasan potencijal za destabilizaciju regiona

Ocenio je i da je "svaki pokušaj unilateralnog rešavanja bilo kog pitanja u odnosima Beograda i Prištine neprihvatljiv".

"U tom kontekstu, želim posebno da naglasim naše protivljenje, kao i protivljenje međunarodne zajednice, nastojanjima da se formira 'Vojska Kosova' i upozorim da ovakvi jednostrani potezi Prištine nose sa sobom opasan potencijal za destabilizaciju bezbednosne situacije u regionu i ugrožavanje procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine," kazao je, dodajući: 

"Istovremeno, želim da ukažem da nastojanja Prištine da afirmiše jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kroz pokušaje ostvarivanja članstva u međunarodnim organizacijama, a time i politizaciju njihovog rada, nailazi na protivljenje značajnog broja država koje zajednički stoje u odbrani međunarodnog prava i poretka, među kojima ima i država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost."

Prilika za istorijski dogovor sa Albancima

Podsećajući da je u Srbiji pokrenut unutrašnji dijalog o KiM-u, Dačić je naveo:

"Trajno rešenje za Kosovo i Metohiju preduslov je napretka za Srbiju, ali i za ceo region. Uvereni smo da je u odnosima sa Prištinom neophodan ozbiljan i odgovoran pristup, okrenut budućnosti. Srbija želi da ponudi rešenje koje će doprineti stabilnosti regiona, političkoj saradnji i ekonomskom napretku, i koje neće biti uzrok novih podela, nerazumevanja i sukoba, već prilika za istorijski dogovor sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji."

Priznanje Kosova može da otvori Pandorinu kutiju

Upozorio je i da priznanje Kosova može otvoriti Pandorinu kutiju za mnoge druge separatističke i secesionističke pokrete u svetu.

"Nažalost, svedoci smo takvih dešavanja u poslednje vreme i želim da ponovim da Srbija najoštrije osuđuje svaki pokušaj jednostranog proglašenja nezavisnosti i snažno podržava princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država," zaključio je. 

O Lazareviću

Čitaku se osvrnula i na angažovanje generala Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji u Beogradu, rekavši da je to "za žaljenje", posebno imajući u vidu da je, kako je ocenila, "u toku period kad bi trebalo da se završi dijalog sa Srbijom". 

"Šta čovek odgovoran za silovanje žena, deportovanje stotina hiljada ljudi može da poduči mlade kadete?" – upitala je, prenosi dalje B92.

Čitaku traži redefinisanje UNMIK-a

Suprotno Dačiću, predstavnica Prištine Vljora Čitaku ponovo je zatražila redefinisanje UNMIK-a i pozvala članice Saveta bezbednosti UN da prorede dinamiku održavanja sednica o Kosovu i Metohiji. 

"UNMIK nije mirovna misija jer Kosovo živi u miru, a nije ni administrativna misija, jer Kosovo ima svoje institucije," kazala je Čitaku, javlja Tanjug, a prenosi B92. 

Srbija, ocenila je, "zloupotrebljava" Savet bezbednosti i insistira na "projektovanju paralelnog univerzuma" što je, dodala je, praksa još iz devedesetih godina.

"Vreme se neće vratiti unazad," kazala je. 

Beograd vršio pritisak na kosovske Srbe

Govoreći o nedavnim izborima na KiM-u, Čitaku je navela da su oni sprovedeni u skladu sa međunarodnim standardima, optuživši istovremeno Beograd za pritisak na kosovske Srbe. 

Kazala je i da je Vlada Kosova uložila više od 50 miliona evra u integraciju manjina i negirala navode da je 200.000 Srba izbeglo sa Kosova, prenosi dalje B92

"Nećemo odustati. Vojska moderna i odbrambena. Kosovo neće farsu"

Osvrnula i na pokušaj Kosova da uđe u Interpol:

"Nećemo odustati i verujem da će Kosovo uskoro imati svoje mesto u važnim međunarodnim telima. To neće biti pobeda Kosova, već pravde nad nepravdom."

O Vojsci Kosova kazala je da će ona biti moderna i odbrambena i da će "održavati želju za evroatlantskim integracijama".

Priština će, istakla je, primeniti sve dogovoreno u Briselu. 

"Tačno je da ima zbog izbornog procesa odlaganja, ali privrženost je tu. Međutim, Kosovo neće farsu. Kosovo želi pravi proces koji će dovesti do pune normalizacije odnosa između dve zemlje," rekla je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.