Američka ambasada: Tvrdnje Komisije o demarkaciji sa Crnom Gorom neosnovane i pogrešne

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Američka ambasada razočarana je izveštajem nove Komisije za demarkaciju koji je upućen skupštinskom odboru za evropske integracije u ponedeljak. U saopštenju objavljenom na njihovom zvaničnom sajtu, američka ambasada kaže da su tvrdnje komisije neosnovane, pogrešne i da dovode do zablude.

"Postojeći sporazum odražava tačan proces utvrđivanja granice, koju potvrđuje kosovska komisija i brojni međunarodno priznati stručnjaci. U 2015. Stejt department je potvrdio da je prvobitni sporazum tačno odražavao granicu koja postoji između Kosova i Crne Gore od 1974. godine. Od tada se nisu pojavile nikakve činjenice koje bi dovele tu odluku u pitanje. Ispitivanje sporazuma i povlačenje procesa ratifikacije ugrožava odnose Kosova sa susedima i EU i ostavlja izolovanim i Kosovo i njegove građane. Vreme je da kosovske institucije rade na promovisanju interesa građana Kosova po ovom pitanju. Pozivamo kosovske političare da prevaziđu svoje lične partijske interese i partijske politike i da se fokusiraju na potrebe svojih građana ratifikacijom postojećeg sporazuma što je pre moguće," navodi se u saopštenju američke ambasade.

Članovi Komisije za demarkaciju nisu uspeli u ponedeljak da uvere poslanike da su o aktuelnoj verziji razgraničenja pogrešno pregovarali bivši članovi komisije koje je premijer Ramuš Haradinaj otpustio nakon što je preuzeo dužnost u septembru 2017. Haradinaj kaže da je trenutna verzija sporazuma pogrešna i da je treba revidirati. Kosovo i Crna Gora potpisale su Sporazum o razgraničenju 2015. Međutim, kosovski parlament to još nije ratifikovao. Članovi opozicije tvrde da bi sporazum lišio Kosovo 8.000 hektara zemlje. Ratifikacija sporazuma je jedan od poslednjih kriterijuma za Kosovo da dobije viznu liberalizaciju sa EU.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.