Savjet bezbjednosti UN u utorak o Kosovu

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Savjet bezbjednosti UN razmotriće u utorak, 27. maja, situaciju na Kosovu na sjednici na kojoj učestvuje i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.
 
Sjednici koja treba da bude održana u utorak poslije podne po njujorškom vremenu, prisustvuje i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.
 
Savjet bezbjednosti UN razmotriće najnoviji izvještaj generalnog sekretara UN Ban Ki Moona u kojem je naveo da ostaje još nekoliko izazova u primjeni Briselskog sporazuma koji su postigli Beograd i Priština u aprilu 2013, posebno kada se radi o uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO) na sjeveru Kosova.
 
"Ohrabrujem obje strane da nastave sa punom primjenom, u dobroj vjeri, prošlogodišnjih sporazuma i da pristupe uspostavljanju ZSO u duhu otvorenosti i dobre volje. Ipak, neriješeni problemi u punoj primjeni sporazuma od 19. aprila ne bi trebalo da zasijene izuzetan napredak, postignut od početka dijaloga na premijerskom nivou u oktobru 2012", naveo je Ban Ki Moon.
 
U izvještaju za period od 21. januara do 15. aprila 2014, Ban Ki Moon je pozdravio sporazum dvije strane o preostalim tehničkim pitanjima koja se tiču integracije paralelnih srpskih pravosudnih institucija u pravni okvir Kosova.
"Nadam se da će konačni sporazum o integraciji pravosuđa biti postignut na sljedećem sastanku na visokom nivou dvije strane, koji će biti održan uz posredovanje EU", naveo je Ban.
 
On je ukazao da su Beograd i Priština nastavili svoje aktivno učešće u dijalogu, "mada u donekle sporijem tempu, najviše zbog opštih izbora u Srbiji i predstojećih parlamentarnih izbora na Kosovu", i dodao da je od suštinske važnosti da se nastavi napredak ka punoj primjeni Briselskog sporazuma.
 
Ban Ki Moon je takođe pozdravio korake ka punom uspostavljanju novih opštinskih vlasti na sjeveru Kosova, nakon prošlogodišnjih "uspješnih lokalnih izbora".
 
Generalni sekretar UN je ocijenio da dalje angažovanje EU ostaje presudno za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i podrška cjelokupne međunarodne zajednice.
 
"U isto vrijeme, aktivno učešće Beograda i Prištine u dijalogu je suštinsko kako bi obje strane postigle zajednički cilj približavanja institucijama EU", ukazao je Ban Ki Moon.
 
On je dodao da je strateška ocjena misije Eulex skoro gotova i da će ona predstavljati nacrt za prilagođavanje njegovih operacija na terenu, imajući u vidu napredak postignut u primeni sporazuma u vezi sa vladavinom prava.
 
Uz izvještaj generalnog sekretara UN, objavljen je i izvještaj visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbjednost Catherine Ashton o aktivnostima misije Eulex.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.