Sastanak Vučića, Zaeva i Rame: Obezbediti brži prelazak granice

Rama Zaev Vučić
Foto: Tanjug

Sastanak posvećen ekonomskom povezivanju Severne Makedonije, Albanije i Srbije održan je na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka da je sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, potpisao zajedničku Deklaraciju.

„Dokument se zasniva na implementaciji četiri ključne slobode EU – protoka robe, kapitala, usluga i ljudi“, rekao je Vučić.

On je dodao da je to urađeno zarad koristi građana koji, kako kaže, zaslužuju bolju budućnost, viši životni standard i nižu stopu nezaposlenosti.

„Naš je cilj da do kraja 2021. godine napravimo uslove da maksimalno uz ličnu kartu pređete granicu“, istakao je Vučić.

Navodeći da kamioni na Zapadnom Balkanu gube godišnje 26 miliona sati čekajući na granicama, Vučić je kazao da bi u slučaju uklanjanja tih barijera bilo moguće ostvariti ogromne uštede.

Predsednik Srbije je rekao da će sledeći sastanak biti održan u Ohridu, 10. novembra, kada će se „izaći sa najkonkretnijim merama“.

Vučić je rekao i da očekuje da će Evropska unija početi pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Edi Rama je ocenio da je sastanak bio dragocen jer je dogovoreno da se podrže principi zajedničke Deklaracije.

„Imamo priliku da naučimo da možemo više da uradimo, a da ne čekamo druge da nam daju više. Moramo da učinimo više za naše građane i na dobrobit slobodnog kretanja i u korist kruženja roba i usluga, ali i kapitala na ovoj teritoriji“, rekao je Rama.

On je istakao da postoje otvorena pitanja u „srcu regiona“, ali da to ne treba da ih spreči da se dogovore oko onog što se tiče građana celog regiona.

Zaev je rekao da inicijativi za bliže ekonomsko povezivanje zemalja regiona treba da se priključi svih šest zapadnobalkanskih zemalja.

„Potrebna je puna saradnja u sprovođenju četiri fundamentalne slobode – slobode protoka ljudi, roba, usluga i kapitala. Smatram da će to definitivno stvoriti ono što svi očekujemo, a to je Balkan koji će biti više poštovan u svetu, konkuretniji i privlačniji za strane investitore“, rekao je Zaev.

On je rekao da šalju poruku da politički odnosi u regionu postaju jednostavniji.

„Da Balkan više nije bure baruta, već region stabilnosti ekonomskog razvoja, posvećen evrointegracijama i unapređenju standarda svojih građana“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Trilateralni sastanak održan je na poziv i na inicijativu predsednika Srbije.

Glavna tema razgovora je predlog srpskog predsednika o formiranju takozvanog „malog Šengena“.

Cilj tog predloga je bolje povezivanje tržišta zemalja regiona i uklanjanja barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi, usluga i kapitala na tržištu koje obuhvata 20 miliona ljudi.

Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić priredili su sinoć u Novom Sadu večeru za premijere Severne Makedonije i Albanije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.