Sastanak kosovskog pregovaračkog tima: Pregovori sa Srbijom završiće se samo uzajamnim priznanjem

Ahmeti i Veselji
Foto: Insajderi

Neće biti ničega skrivenog u pregovorima Beograda i Prištine koji će u krajnjoj liniji rezultirati uzajamnim priznanjem, izjavili su danas predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji i kopredsedavajući kosovskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Beogradom Špend Ahmeti, na konferenciji za medije održanoj nakon drugog koordinacionog sastanka kosovskog pregovaračkog tima, danas, u Prištini. Predstavnici opozicionih, pokreta Samoopredeljenje i LDK, nisu učesvovali na današnjem sastanku, kao što su ranije i najavili. Pored njih, ni kosovski predsednik Hašim Tači danas nije bio prisutan. 

Nakon sastanka, Veselji je izjavio da nijedna politička stranka ne bi trebalo da bude odsutna kada se raspravlja o bitnim pitanjima u vezi sa Kosovom.

„Danas smo održali redovni sastanak, rekli smo da će biti transparentnosti i odgovornosti, ovo je prvi sastanak koji je održan nakon sastanka u Briselu. Veoma jasno kažem, postoji samo jedan dogovor koji se može postići, a to je nezavisno i suvereno Kosovo, nepovredivost teritorije Kosova, to je priznanje Kosova od Srbije i stolica u Ujedinjenim nacijama,“ zaključio je Veselji.

„Rekao bih da treba da budemo odgovorni i da budemo prisutni na mestima gde se razgovara o važnim stvarima za Kosovo,“ dodao je Veselji.

Špend Ahmeti, predsednik Socijaldemokratske stranke (PSD), rekao je da će ubuduće razviti praksu održavanja sastanaka sa predsednikom Skupštine Kosova, Kadrijem Veseljijem i političkim partijama, i to pre odlaska u Brisel i prilikom povratka.

„Uspostavićemo praksu da pre sastanka u Briselu razgovaramo o Briselu, jer je jasno da sada, nakon sastanka u Briselu, imamo nekoliko jasnijih stvari. Ovaj dijalog će rezultirati uzajamnim priznanjem. Zato što nema uzajamnog priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama ukoliko se to ne bude poštovalo,“ rekao je Ahmeti.

„To neće biti lak proces zbog teških tema o kojima će se diskutovati, ali mi ćemo predstaviti sve što budemo čuli, što bude bilo rečeno,“ rekao je Ahmeti.

Ahmeti je izjavio i da su danas razgovarali i o pitanju nestalih lica.

„Šest komisija će biti uspostavljeno kao deo državne delegacije, komisije za različita pitanja koje će pokriti sve teme o kojima se bude pregovaralo.“

Današnjem sastanku, pored članova pregovaračkog tima, prisustvovao je i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, ali ne i predsednik Hašim Tači. Tači je prisustvovao prethodnom sastanku, a dao je i izjavu na zajedničkoj konferenciji nakon prvog koordinacionog sastanka.

Kopredsedavajući kosovskog pregovaračkog tima, Fatmir Ljimaj u izjavi za list Zeri, naveo je da Tači još uvek nije dostavio dokumentaciju o dosadašnjim pregovorima sa Beogradom, koju je trebalo da dostavi do 11. januara.

„Ne znam zašto zahtev pregovaračkog tima nije ispoštovan,“ rekao je Ljimaj dodavši da očekuje da će dobiti zahtevanu dokumentaciju u što skorijem vremenu.

S druge strane, iz predsedništva nisu objasnili zašto nije predata dokumentacija.

Predstavnici pokreta Samoopredeljenje i LDK nisu prisustvovali današnjem sastanku, kao što su ranije najavili.

Poslanica LDK, Vjosa Osmani, izjavila je da ne želi da bude deo procesa koji šteti Kosovu, prenela je Gazeta Express.

Slična poruka stigla je i iz Samoopredeljenja pre nekoliko dana.

„Ovi sastanci se održavaju radi Tačijeve legitimnosti u dijalogu sa Srbijom i kako bi se stvorio utisak da Tači ima podršku koja mu, u stvari, nedostaje. Sve što ima uz sebe su neke manjinske stranke kojima je glavni izazov prelazak cenzusa, a koje se potčinjavaju jednom čoveku,“ rekla je za Telegraf, portparolka Samoopredeljenja, Tinka Kurti.

Ovo je drugi sastanak kosovskog pregovaračkog tima, u kojem ne učestvuju Samoopredeljenje i LDK.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.